Eelco Ubbels versus Rob Brand


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Rob BrandEelco Ubbels

 

Eelco Ubbels (Bull versus Bear) interviewt Rob Brand (Blue Sky Group)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik ben mijn carrière gestart in 1998 na een studie bedrijfskunde van de financiële sector aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Na een omweg in de consultancy ben ik begonnen bij ABN Amro. Daar ben ik begonnen als portfolio risk manager aan de fund management kant. Hierna ben ik enkele jaren strateeg geweest om vervolgens de interne overstap te wagen naar discretionair portfolio management.

Bij het discretionair portfolio management wordt het vermogen van de klant compleet uit handen gegeven. Ik ben hier de laatste vijf jaar verantwoordelijk geweest voor de aandelenselectie en voor de laatste twee jaar ook voor de asset allocatie. Asset allocatie is mij dermate goed bevallen dat ik heb besloten mij hierop te focussen bij Blue Sky Group.

Ik heb altijd al een voorliefde voor beleggen gehad, wat mij met name trekt is market timing. De markt verslaan is de ultieme uitdaging. Om de vakkennis market timing aan te scherpen, heb ik de opleiding Chartered Market Technician (CMT) afgerond. Hierin staat de technische analyse en kwantitatieve analyse centraal.
 

2. Wat is je beleggingsfilosofie?

In ons beleggingsproces hanteren we een zogenaamde ‘Diversified, Research Driven, Rules Based Approach’ voor onze tactische beleggingsbeslissingen. Dat wil zeggen, we gebruiken zoveel mogelijk kwantitatieve modellen ter ondersteuning van onze beleggingsbeslissingen.

‘Research driven’ betekent dat er (gedegen) wetenschappelijk onderzoek aanwezig moet zijn voor een beleggingsstrategie. Hiernaast moeten er heldere handelsregels kunnen worden geformuleerd, de zogenaamde ‘Rules based’ benadering. Zodoende moet de effectiviteit van een strategie zijn te meten door middel van backtests. De research driven rules based approach geeft het voordeel van consistentie, discipline en haalt gedeeltelijk de emotie uit de beleggingsbeslissing. Veel beleggers wijken in hun proces vaak af naar welke factoren ze kijken. Omdat er in onze filosofie op continue basis naar dezelfde methodiek wordt gekeken, wordt de consistentie en discipline behaald. Hiernaast is het belangrijk dat de strategieën elkaar aanvullen. In een marktomgeving waarin een bepaalde strategie minder goed werkt dient de alpha* gegenereerd te worden door een minder gecorreleerde strategie. Met andere woorden, de strategieën diversificeren elkaar, hetgeen we aanduiden met ‘Diversified’.

* Alpha is de meerwaarde die door een beheerder/portfoliomanager wordt gerealiseerd boven het risicovrije rendement of een relevante benchmark. Het geeft ook de beweging aan van een effect (aandeel, beleggingsfonds, etc.) of van een portefeuille.
 

3. Wat versta je onder risico en hoe hou je daar rekening mee?

Je hebt een aantal verschillende soorten risico's. Zo hebben een risk budget in zijn algemeenheid, maar ook tracking error risk in relatie tot een benchmark. Hiernaast kijken we naar reward to risk in relatie en maximum drawdown. De doelstelling is om met het laagste risico een maximaal rendement te maken. Er is geen één waarheid op het gebied van risico, maar een gezonde combinatie van de usual suspects geeft ons het comfort dat we ‘in control’ zijn.
 

4. Volg je de modellen nauwgezet?

Een kwantitatieve strategie helpt om richting te bepalen. Het opvolgen van deze strategie voor de allocatie is toch moeilijker in te vullen in de praktijk. We volgen de modellen dus niet 1 op 1. Het model heeft bijvoorbeeld niet de schuldencrisis in zijn volle omvang voorspeld. Een portfoliomanager kan dan op visie wel afwijken van modellen, maar hier zal het track record van de portfoliomanager belangrijker worden. Wij gebruiken ook veel fundamentele research om onze ideeën naast de modellen te vormen.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Bestudeer de markten. Lees, lees en nog eens lees. Ik ben met name gecharmeerd van financiële geschiedenis boeken maar ook boeken over hoe je marktsignalen ´handig´ kan oppikken.

Het boek Conquering the Divide: How to Use Economic Indicators to Catch Stock Market Trends van Michael Carr gaat over hoe je macro in modellen kunt integreren in de asset allocatie. Een absolute aanrader.

Ook vind ik de websites Ned Davis Research, Bank Credit Analyst en Advisor Perspectives interessant.
 

Volgende interview: Rob Brand versus Jean Paul van Straalen
Vorige interview: Juus de Kempenaer versus Eelco Ubbels