Edwin Wierda versus Frank Brouwer


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Frank BrouwerEdwin Wierda

 

Edwin Wierda (Wierda) interviewt Frank Brouwer (Luyben & Brouwer)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Begonnen in 1987 als relatiebeheerder bedrijven bij een bank met specialisatie effecten. De effectenkrach van 19 oktober 1987 kan ik mij nog heel goed herinneren. Deze ervaring heeft mij veel inzichten gegeven welke in het verloop van mijn carrière bij diverse banken, en sinds 2005 als zelfstandig vermogensbeheerder in Zeist, altijd goed van pas zijn gekomen.

De interessante lessen van de economie leraar op de Gregoriusschool in Utrecht hebben mij aangezet op 18 jarige leeftijd mijn zilvervloot rekening op te heffen en het gehele ontvangen saldo te beleggen in aandelen KLM. Met een hele hoge winst heb ik de aandelen KLM, het waren er maar een paar, weer verkocht en de opbrengst gebruikt voor aanschaf van een compleet nieuwe stereo-installatie, die ik overigens nog steeds ergens op zolder in een doos bewaard heb. Later heb ik mij pas gerealiseerd dat dit een nogal onbezonnen actie is geweest om op één paard te wedden. Echter de passie voor het vak was gewekt en is dat gebleven tot op de dag van vandaag.
 

2. Passief of actief beleggen?

Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Mijn mening is dat je open moet staan voor beide beleggingswijzen. Jaren geleden heb ik tijdens mijn VBA studie over dit onderwerp veel gelezen en uiteraard volg ik de actualiteit over dit onderwerp met zeer veel belangstelling. In onze beleggingsportefeuilles werken wij met een combinatie van verschillende strategieën. Met passief beleggen heb je veelal direct een niet te onderschatten kostenvoordeel. Dit betaalt zich met name uit op lange termijn.

Veel belangrijker is dat je weet waarin je belegt, of het nu een passief of actief instrument is. Bijvoorbeeld: het gevaar is dat soms beleggers denken dat zij met een bepaalde indextracker / ETF (exchange-traded fund) exposure hebben gekocht in een bepaalde regio, bijvoorbeeld China. Bij nadere analyse van deze indextracker blijkt dan dat er voor meer dan 50% belang is opgenomen in één onderneming of sector.
 

3. Fundamentele of technische analyse?

Mijn “roots” ligt bij de technische analyse van effecten en valutamarkten. Na de bovenbeschreven effectenkrach heb ik mij eerst grondig in de technische analyse verdiept. In de loop van de jaren ben ik echter beide analyse technieken bij de selectie van beleggingen gaan gebruiken. Feitelijk draait het om een goede inrichting van het totale beleggingsproces, een gedegen beheersing en onderkenning van de risico’s en de mate van variatie in je beleggingsinstrumenten, welke geheel of zo goed mogelijk afgestemd dient te zijn op het beleggingsdoel.

Daarbij is het belangrijk in principe vast te houden aan de vooraf zorgvuldige opgestelde beleggingsstrategie en beleggingsfilosofie.
 

4. Door wie heb jij je laten inspireren in het vak?

Professor Robert Haugen en Professor Mark Mobius. De heer Mobius is een autoriteit op het gebied van de opkomende markten. Ik lees zijn artikelen en woon zijn bijeenkomsten al bij vanaf 1990. De heer Haugen heeft mij tijdens mijn studie op het spoor gezet vooral te beleggen in bedrijven met hoge cashflows maar met een lagere beweeglijkheid (volatiliteit) dan de markt.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Het hanteren van één enkele beleggingsstrategie is over het algemeen slecht voor de performance en continuïteit van je beleggingsportefeuille. Markten zijn aan veranderingen onderhevig. Star de beleggingsstrategie aanhouden is dan niet verstandig.
En blijf je gezond verstand gebruiken! Emoties zijn een slechte raadgever!

 

Volgende interview: Frank Brouwer versus André van Muijlwijk
Vorige interview: Bob Hendriks versus Edwin Wierda