USG is een kansrijk aandeel


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Edwin Wierda

De laatste tijd hebben veel bedrijven de cijfers over het vierde kwartaal van 2011 gepubliceerd. In grote lijnen kunnen we de conclusie trekken dat deze niet echt meevielen. De lezer herinnert zich vast dat de maanden oktober, november en december niet echt borg stonden voor vertrouwen bij consumenten en bedrijven. Bij publicatie van de cijfers durfde het management de meeste bedrijven geen concrete verwachting voor 2012 uit te spreken.

Men zou dus kunnen verwachten dat de koersen van de desbetreffende aandelen zouden dalen. Niets bleek minder waar. De koersen stegen over het algemeen. Het bleek dus maar weer dat veel cijfers en gebeurtenissen al in de koersen verwekt waren.  

USG maakte recent haar cijfers over het vierde kwartaal bekend. Het bleek dat het uitzendbedrijf in de problemen verkeert door de slechte economieën in Europa. De omzet was gedaald en de winst teleurstellend. Het bedrijf gaf ook geen concrete outlook voor 2012. En wat deed de koers? Die steeg.

Ik denk dat het aandeel koopwaardig is. De koers staat op een historisch laag niveau en veel slecht nieuws is al hierin verwerkt. Er zijn twee triggers die voor een forse koerswinst kunnen gaan zorgen: Ten eerste zal een aantrekkend economisch klimaat in Europa zorgen voor een snelle verbetering van het bedrijfsresultaat. Economen rekenen op een herstel eind dit jaar of 2013. Beleggers weten wel dat de beurs altijd voorloopt op de reële economie. Maar USG is ook nog een bedrijf dat sneller dan gemiddeld profiteert van herstel. Bij een aantrekkende economie hebben bedrijven mensen nodig, maar durven ze vaak nog geen mensen vast aan te nemen. En dus worden uitzendbureaus gevraagd of zij tijdelijke krachten kunnen leveren….

Een tweede trigger is een overname door een branchegenoot. Al jaren wordt het Zwitserse Adecco genoemd als partij die USG zou kunnen opkopen. Hoewel dit gerucht (natuurlijk) nog nooit is bevestigd, acht ik het zeker nu niet onmogelijk dat het toch een keer gaat gebeuren. Hiervoor zijn een aantal belangrijke redenen. Ten eerste is de koers nu historisch laag en het bedrijf dus goedkoop. Nog belangrijker is echter het feit dat het risico voor een Adecco nu laag is. USG heeft behoorlijk gereorganiseerd (en doet dat nog) en heeft de zaak intern onder controle, zo bleek met de cijfers. Tot slot is het zo dat de winstgevendheid van de activiteiten juist vanaf nu fors gaat toenemen als de economie inderdaad eind dit jaar gaat aantrekken.

Kortom, USG is koopwaardig. De koers kan op eigen kracht omhoog. Maar een overnamebod zal de koers natuurlijk nog veel hoger zetten. In dit kader denk ik aan wat er gebeurde bij TNT Express. Natuurlijk zijn er ook risico’s. Als we niet uit de recessie komen zal dat voor koersdruk zorgen.
 

Auteur en klanten van Wierda en Partners Vermogensbeheer hebben positie in USG People
 

Edwin Wierda is directeur van Wierda en Partners Vermogensbeheer te Assen, www.wierdavermogensbeheer.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: