Edwin de Jong versus Anton Reijinga


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Anton ReijingaEdwin de Jong

 

Edwin de Jong (NIBC) interviewt Anton Reijinga (Fondsnieuws)

 

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

In 1997 ben ik afgestudeerd in de richting Internationale Financiële Economie aan de UvA. Maar daarvoor werkte ik al bij de Amsterdamse vestiging van een kleine Amerikaanse broker. Dat is dus al weer zo’n 17 jaar geleden.

Toen ik ging studeren, in eerste instantie Econometrie, had je verhalen over de Belg Jean-Pierre Van Rossem en Moneytron. Dit zou een soort hedgefonds zijn dat astronomische rendementen maakte met beleggingen op basis van een kwantitatief model.

Uiteindelijk bleek het een scam en Van Rossem draaide de bak in. Het was ook een nogal taaie studie. Maar mijn fascinatie met beurs en beleggen bleef. En na een kleine studieonderbreking (o.a. dienstplicht) heb ik me zoveel mogelijk gespecialiseerd in financiële markten.
 

2. Je hebt de beleggingswereld van meerdere kanten meegemaakt, o.a. als analist/journalist/handelaar. Wat heeft je het meeste inzicht gebracht en wat was de belangrijkste les?

Er zit nogal wat tussen efficiënte markten in studieboeken en de echte wereld. Neem de open outcry handel op de optiebeurs – waar ik eind jaren negentig ook nog een blauwe maandag op de vloer heb gestaan – of de handel in exotische aandelen. Tijdens de Azië en Roebel crises zat ik vaak tot diep in de nacht aan de telefoon met mensen op de meest exotische (beurs-)locaties. Een leuke tijd waar ik veel vrienden aan heb overgehouden, net als aan mijn jaren als analist en journalist overigens. Maar of het tot een efficiëntere allocatie van middelen en democratisering van de kapitaalmarkt heeft geleid, zoals ik eerder hoopte, betwijfel ik.

Dat maakte me eigenlijk alleen maar nieuwsgieriger. Als journalist en analist kan je op zoek gaan naar het verhaal achter de cijfers. Uiteraard moet je de cijfers wel eerst snappen. Maar vervolgens moet je je toch echt verdiepen in de mensen en hun drijfveren. Ik denk dat ik daar in de loop der jaren wel beter in ben geworden.
 

3. Welke bronnen gebruik je zoal en welke blog/site of boek zou elke belegger moeten raadplegen?

Uiteraard houd ik andere nieuwssites in de gaten (naast Fondsnieuws) en helemaal die waarvan ik de mensen ken als (oud-)collega’s: FD, DFT, WSJ, FT, etc. Voor Dow Jones/WSJ schreef ik over de eurocrisis en omdat ik politici in de kamer zag twitteren ben ik er ook maar mee begonnen. Nu volg ik natuurlijk meer fondsmanagers e.d.

Liar's Poker is nog steeds een fantastisch boek van Michael Lewis, over hemzelf als obligatieverkoper in Londen die er uiteindelijk mee kapt om journalist te worden – voor mij in zekere zin zelfs inspirerend. Ik volgde bedrijven waar later boeken over verschenen als De Prooi en De Vastgoedfraude. Het laatste economieboek dat ik in een keer uitlas wasLosing Control van Stephen King, hoofdeconoom van HSBC. Hij plaatst hierin kanttekeningen bij de aanname dat vrij kapitaalverkeer en handel goed zijn voor iedereen. Zelf sta ik er wat optimistischer in dan hij.
 

4. Wanneer adviseer je te beleggen in individuele aandelen/obligaties en wanneer in beleggingsfondsen, en welke beleggingscategorie biedt op dit moment het meeste perspectief volgens jou?

Nu moet ik denken aan het boek Winning the Losers Game van Charles Ellis, dat hij me onlangs cadeau deed. Het komt erop neer dat je als kleine belegger zo’n achterstand hebt, dat je maar beter voor goedkope indextrackers kan gaan. Ik ga het snel uitlezen. Als je in individuele aandelen belegt, moet je het sowieso dagelijks bijhouden.

De economie lijkt aan te trekken, wat goed is voor bedrijfswinsten. Aandelen, en vooral smallcaps, zouden hiervan moeten profiteren. Toch zou ik voorzichtig zijn en proberen te spreiden. Dus meer de nadruk leggen op smallcaps in een portefeuille met indextrackers of bijvoorbeeld een mixfonds.

Zelf heb ik al mijn individuele aandelen van de hand gedaan. Financieel ben ik er niet veel wijzer van geworden, gelukkig ook niet slechter. Maar in de tussentijd heb ik wel in elke ‘behavioral finance’ valkuil kunnen trappen.

Als ik weer wat meer tijd heb, ga ik wel weer losse aandelen kopen. Van bedrijven met merken die ik ken, liefst dichtbij huis. En dan ook naar de Ava’s gaan en vragen stellen. Als hobby, want het is natuurlijk leuk om als ‘eigenaar’ betrokken te zijn.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Let op de kosten! Onderzoek wijst uit dat met name mannen te veel handelen en zo hun rendement om zeep helpen. Ook zitten tussen beleggingsfondsen enorme verschillen in beheerskosten.

Over dit en meer schrijf ik op de site van en in het blad van Fondsnieuws. Het is gericht op de professional, maar iedereen is uiteraard welkom. Tot ziens!

Volgende interview: Anton Reijinga versus Maarten Hartog
Vorige interview: Tom Muller versus Edwin de Jong