Edward Loef versus Wytze Riemersma


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Wytze RiemersmaEdward Loef

 

Edward Loef (LOEF) interviewt Wytze Riemersma (Trustus)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik ben besmet met het beleggingsvirus toen ik als student werd gevraagd om mee te werken aan een programma bij Radio Noord te Groningen. Een van de onderdelen van "Een dubbeltje op zijn kant" was het beheren van een fictieve beleggingsportefeuille welke we wekelijks bespraken op de radio. De fictieve winsten van de portefeuille werden ieder kwartaal door sponsoren daadwerkelijk uitgekeerd aan een goed doel in de provincie Groningen. Vanaf toen wist ik dat ik verder wilde in de wereld van de beurs en het beleggen.

Ik ben begonnen bij ING waar ik verschillende functies heb gehad en als laatste op het hoofdkantoor in Amsterdam heb gewerkt. Na 6 jaar ING ben ik overgestapt naar Trustus Capital Management. Inmiddels werk ik hier al weer 10 jaar, binnen de directie hou ik me voornamelijk bezig met de beleggingsfondsen gericht op de Frontier Markten.
 

2. Onbekend maakt onbemind. Hoe zit dat met opkomende landen en frontier markten?

Dit gold lange tijd voor de Emerging Markets. Inmiddels zijn deze markten gemeengoed geworden onder beleggers. Voor de vroege investeerders in deze Emerging Markets zien we dat ze de afgelopen 25 jaar gemiddeld een dubbele jaarlijkse beloning hebben ontvangen voor het gelopen risico. De MSCI World liet over deze periode een rendement van 6,9% zien per jaar, voor de MSCI Emerging Markets lag het rendement op bijna het dubbele. Wij verwachten dat de ontwikkeling van veel Emerging Markets meer in lijn met de rendementen van de MSCI World zal komen te liggen in de komende jaren. In die zin dat "bekend maakt bemind" zorgt voor hogere waarderingen waarin de betere vooruitzichten reeds voor een deel in de koersen zijn verwerkt.

Voor de Frontier Markets zitten we nog wel degelijk in de fase van "onbekend maar onbemind". Hierdoor zien we de waarderingsniveaus lager liggen dan in de Emerging en ontwikkelde markten, terwijl het groeitempo en bijvoorbeeld het dividendrendement juist hoger liggen. Aan ons de taak om beleggers erop te wijzen dat het inruimen van een plaats in hun portefeuille voor deze nieuwe groeimarkten veel potentieel aan de portefeuille toevoegt!
 

3. Kun je iets vertellen over de wijze waarop je relevante informatie krijgt?

Een van de kenmerken van Frontier Markets is dat ze veelal “underresearched” zijn, oftewel slechts weinig analisten volgen deze aandelen. Zeker de grote researchhuizen richten zich vooral op de grote bedrijven in de bekende landen.

Om in ons beleggingsproces de juiste keuzes te kunnen maken, doorlopen we een aantal stappen. De twee belangrijkste daarin zijn ten eerste een kwantitatieve screening op basis van rendement op eigen vermogen, balanssterkte, dividendrendement en waardering. Deze uitkomsten toetsen we aan onze kwalitatieve screening. Dat wil zeggen hier kijken we naar onze eigen fundamentele mening over het bedrijf en de vooruitzichten en vergelijken dat met research van locale researchhuizen in de markten waar we actief zijn. Daarnaast beschikken we over een uitgebreid netwerk van brokers en researchhuizen in de verschillende Frontier Markets. In Vietnam werken we bijvoorbeeld ook met een eigen analist, die met name de bedrijven in de midcapsector bezoekt en hierover rapporteert. Om de gewenste informatie te vinden zul je dus veelal een paar stappen extra moeten zetten ten opzichte van de bedrijven genoteerd op de meer ontwikkelde beurzen.
 

4. Welk opkomend (frontier) land heeft in 2013 jouw persoonlijke beleggingsvoorkeur?

Omdat Frontier Markets gevoelig zijn voor politieke en economische ontwikkelingen is het zinvol om goed te spreiden over deze landen. In dat opzicht heeft een goed gespreide portefeuille zoals het Intereffekt Global Frontier High Dividend Fund mijn voorkeur. Hierin vind je land als Pakistan, Vietnam, Sri Lanka, Kenia, Nigeria maar ook Saudi Arabië en Qatar.

Mocht je toch een individueel land zoeken dan heeft Vietnam voor 2013 denk ik goede uitgangspunten. De val van de valuta lijkt gestopt door een overschot op de handelsbalans voor het eerst in 13 jaar. De waardering ligt laag en het dividendrendement van bijna 6% is hoog. Inflatiebestrijding had prioriteit in 2012. Nu deze onder controle is krijgen de banken waarschijnlijk weer wat meer ruimte om de kredieten te laten groeien. Deze kredietgroei kan de economische groei weer terugbrengen naar het oude niveau van 7-8%. De economische groei in 2012 bedroeg ruim 5%. Daarnaast is Vietnam ook altijd nog een fantastisch vakantieland, een echte aanrader dus.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

De vergrijzing gaat in Europa de komende jaren zijn tol eisen. Een deel van de huidige problemen zijn ook al toe te schrijven aan de veranderende demografische verhoudingen in Europa. In de komende economische opgang (die er zeker weer komt) zullen we zien dat over 10-15 jaar er een serieus arbeidstekort ontstaat in veel Europese landen. Dus ook tijdens de opgaande fase zal hier de groei worden geremd door een tekort aan arbeidskrachten. Dit beeld past misschien niet bij de huidige werkloosheidsproblematiek, maar voor een belegger die vooruitkijkt is het wel degelijk van belang. Ter vergelijking in Pakistan wonen meer jongeren onder de 19 jaar dan in heel West Europa, de aanwas van nieuwe consumenten en arbeid vindt dus voornamelijk in deze gebieden plaats.

Verder wens ik de lezers van BeursEffecten een gezond en rendementsvol 2013!

 

Volgende interview: Wytze Riemersma versus Albert van Zadelhoff
Vorige interview: Sven Bouman versus Edward Loef