Eduardo Alvarez versus Arent Thijsen


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Arent ThijsenEduardo Alvarez

 

Eduardo Alvarez (Credit Linked) interviewt Arent Thijsen (T&E effecten)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

In 1999 maakte ik mijn start als beleggingsadviseur bij de Rabobank. In de afgelopen 13 jaar heb ik in de heftig bewegende markten mijn ervaring kunnen opdoen. In '99 was de Bull markt nog op volle toeren. Iedereen verdiende en iedereen was vrolijk! Geen betere plek om te werken! Daarna kwamen er drie grote crises met heftig bewegende markten. In 2007 startte ik samen met Maurice Eeken T&E effecten. Scherp bij de les blijven en vasthouden aan je model was onze les! In het beleggingsvak komen twee erg leuke kanten samen. Enerzijds het dagelijkse contact met mijn cliënten. Veelal mensen met een interessant verhaal! Aan de andere kant het dagelijks bijhouden van alle nieuwsberichten, deze analyseren en hier een visie uit onttrekken. De grootste uitdaging is om de portefeuille van een cliënt perfect af te stemmen op zijn doelstellingen en de actuele situatie in de economie en op de beurs.
 

2. Op de website staat “Rendement is een keuze”, geldt dat nog altijd?

Dat gaat nog steeds op volgens de visie van T&E effecten. Wij geloven dat zonder goed risicomanagement op lange termijn geen rendement is te behalen. Spreiding, maar ook zeker modelmatig en gedisciplineerd handelen, voorkomt dat verliezen uit de hand lopen. Immers de rekenregels zijn wreed, bij 50% verlies moet je weer 100% verdienen om terug bij af te komen. Bijna onmogelijk! Om dit soort desastreuze verliezen te voorkomen, zoeken we naar combinaties van beleggingsinstrumenten die anders reageren op de verschillende situaties. Het beperken van de daling door inzet van “verzekeringsinstrumenten” en trendvolgende strategieën. Inzet van stop loss orders kan elke belegger ook behulpzaam zijn, het vooraf bepalen van het maximale verlies is namelijk eenvoudiger als achteraf.
 

3. Een volatiele markt, een bedreiging of een kans?

Volatiele markten zijn voornamelijk een kans. Maar wie durft? Goed nieuws en lage koersen heb je immers nooit tegelijk. Wel heb je soms een lange adem nodig. Maar een ding is zeker, op dit moment hebben we slecht nieuws! Het slechte nieuws en de stemming is zwaar negatief. Europese aandelen kennen een historisch lage waardering. Hoewel de bedreigingen nog steeds groot zijn zien we ook zeker kansen ontstaan. Vorige week las ik dit ook terug in het Goldman Sachs rapport: “Darkest Before the Dawn: The European Equity Opportunity”. Het rapport draaide om de drie hoofdpunten: extreem slecht sentiment, aantrekkelijke waardering van aandelen en verwar de Europese economie nu niet met Europese bedrijven die een groot deel van hum omzet vanuit groeimarkten buiten Europa realiseren. Zeker vanuit buiten Europa zien we interesse ontstaan om participaties te nemen in Europese ondernemingen (KPN) of om onze ondernemingen volledig over te nemen (Logica, Wavin etc). Op dit moment mijden we de financiële sector. Juist deze sector is en blijft gevoelig voor economische- en Eurorampen. Een grote kans zien we voor de aandelenmarkt van Turkije. De Turkse Lira is op dit moment een van de weinige valuta die sterker worden. De aandelenmarkt staat op het punt om de lange termijn dalende trend te breken. In Turkije zien we een jonge bevolking, een financiële sector zonder belangen in Europa en een economie die voornamelijk intern gericht is. We hebben het land voor de zomer op onze watchlist staan!
 

4. Wat is je beleggingsvisie voor de komende jaren?

Een beleggingsvisie voor 4 jaar is moeilijk zo niet onzinnig. Reden is de hoge mate van politieke invloed op de beurzen. Weet Europa een goede weg naar de uitgang van de Eurocrisis te vinden dan staan ons mooie tijden te wachten. Hiervoor zijn een bankenunie, Eurobonds in combinatie met een krachtige fiscale en economische integratie noodzakelijk. In alle andere gevallen zal het een langzaamaan doormodderen tot een wegzinken in het Euro-moeras worden! In grote lijnen geloof ik wel dat Europa en ook de USA geleidelijk aan in kracht zullen inboeten en macht moeten afstaan aan de opkomende markten. We geloven niet zozeer meer dat een breken van de Euro grote paniek hoeft te veroorzaken op de markten. De mogelijkheid van een uiteenvallen is inmiddels goed in de markt bekend geraakt en wordt, breed gedragen, als een reële mogelijkheid gezien. Het grote aantal gepubliceerde artikelen is hiervan een teken. Zie ook de grafiek.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Volg niet teveel het nieuws, focus op de koersbewegingen en probeer contrair te handelen! Totale paniek en maximale druk om te gaan verkopen? Het moment voor een mooie aankoop en vice versa! Een mooi voorbeeld hiervan is de handel in het aandeel FaceBook, in totale euforie tuimelen de beleggers over elkaar heen om bij inschrijving wat stukjes tegen de absolute hoofdprijs te kunnen verwerven. Het aandeel is nog geen dag in notering en het sentiment keert, massaal beginnen de nieuwe eigenaars hun aandelen te verkopen. Het zou het nieuwe World Online zijn en niets waard zijn! Het aandeel daalde en daalde tot ongeveer $ 25, toen raakte het zijn nieuwswaarde kwijt. De verkoopdruk stopte en het aandeel veerde weer meer dan 30% op naar $ 33. Hiermee zien we weer dat de les van contrair handelen en niet in paniek raken van groot belang is. Hiernaast wil ik nog een lijst met veel door beleggers vergeten uitgangspunten ter overdenking meegeven:

  1. Hoge kosten bij beleggingsfondsen kosten u rendement
  2. De meeste ETFs zijn superieur aan beleggingsfondsen
  3. Het zoeken van rendementen hoger dan het marktrendement brengt veel risico met zich mee
  4. Vermogensspreiding over de verschillende categorieën is van veel groter belang dan stock picking (het juiste aandeel proberen te selecteren)
  5. Passief beheer is in veel gevallen beter dan een actief beheer
  6. Heb begrip voor de “Lange Cycles”
  7. Op gevoel handelen is erg kostbaar
  8. Evenzo geld dit voor cognitieve fouten
  9. Besef goed welk risico u kan dragen, financieel maar ook emotioneel
  10. Pay Guys Like us For the Right Reason: uw vermogensbeheerder heeft als belangrijkste taak het bewaken van de spreiding. Er zorg voor dragen dat u een breed gespreide portefeuille heeft die ook aansluit bij uw wensen, risicotolerantie en het beurssentiment.

 

Volgende interview: Arent Thijsen versus Willem Johannesma
Vorige interview: Hans Vorstenbosch versus Eduardo Alvarez