Trekt de VS door in 2015?


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Nico Inberg

2014 zit er bijna op en voor de beurs is het uiteindelijk nog een bijzonder jaar geworden. Daar zag het aanvankelijk niet naar uit. De eerste zes maanden gingen gezapig voorbij, met weinig uitschieters. Beetje omhoog, beetje omlaag, dat werk. Daar kwam verandering in met de crisis in Oekraïne. Nederland werd vol getroffen door het uit de lucht schieten van de MH17, en vanaf die tijd verhardde de situatie. Sancties tegen Rusland werden ingesteld, en hoewel de beurzen eerst nog dachten dat de problemen die dit zou geven binnen de perken zouden blijven, moest later toch worden erkend dat er meer aan de hand was.

Inmiddels zijn we bijna een half jaar verder en is de situatie op de financiële markten danig verslechterd. De beurzen daarentegen staan hoger dan van de zomer. Het tekent de kracht van aandelen tegenover andere vermogenscategorieën.
 

Monetair ingrijpen ECB

Door de tegenvallende economische groei in Europa neemt de kans op monetair ingrijpen van de ECB toe. ECB-president Draghi benadrukt in elke speech die hij geeft dat hij klaar staat om in te grijpen. Tot nog toe hebben die woorden steeds geholpen. Toen bij de laatste vergadering de markten zijn woorden ‘verkeerd’ opvatten (de AEX daalde in korte tijd 2%) was de schade de dag erna al hersteld door nieuwe geruststellende woorden.
 

Rente bepaalt beurs

Zo bezien lijkt de aandelenmarkt vooral gevoelig voor acties van centrale bankiers. Hoe lager de rente, hoe aantrekkelijker aandelen ten opzichte van de spaarrente. Toch wil ik de belegger waarschuwen verder te kijken dan zijn neus lang is. De aandelenmarkten bestaan vooral uit bedrijven, en die bedrijven hebben allemaal, stuk voor stuk, een eigen verhaal. En natuurlijk stroomt er meer geld naar aandelen als de rente laag is, en vice versa. Maar alleen maar focussen hierop vertroebelt het beeld. De aandelenmarkten staan niet alleen zo hoog omdat de rente zo laag is. Ook op eigen kracht doen de meeste bedrijven het goed.
 

Dip verzacht

Toen de financiële crisis hier in zijn volle omvang uitbrak, was het internationale bedrijfsleven allang bezig consumenten in andere werelddelen te bedienen. China, Brazilië en nog een paar opkomende landen hebben de dip verzacht voor veel bedrijven. Ondertussen hebben de meeste bedrijven die magere jaren aangegrepen om hun eigen lei op te schonen. Bij een aantrekkende economie worden daar snel de vruchten van geplukt.

Nu is het alleen nog wachten tot die economie inderdaad een keer gaat aantrekken. Normaal gesproken begint een crisis vaak in de Verenigde Staten, maar komen zij er ook als eerste weer uit. Door eerst de dollar te laten zakken, en zodoende extra te kunnen exporteren, en later de dollar weer aan te laten sterken, zodat de rest van de wereld weer marktaandeel kan winnen. Dat wordt de hamvraag voor 2015: kan de VS de rest van de wereld in 2015 op sleeptouw nemen, of trekt de rest de VS weer de recessie in?

Het blijven interessante tijden.


Nico Inberg is directeur van Inberg Financial Content te Naarden, www.inbergfinancialcontent.nl

Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de ontwikkelingen op de financiële markten. Nico Inberg is volledig onafhankelijk. Eventuele opmerkingen of aanbevelingen in deze column zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. Nico Inberg aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid ten aanzien van het navolgen van eventuele aanbevelingen of adviezen in deze column. Inberg Financial Content is niet vergunningsplichtig en biedt onafhankelijke informatie aan verschillende media-uitingen.


Ook interessant: