Economie en beurs; een verschil van dag en nacht


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Jeroen Brenninkmeijer

Nu de opkomende landen opeens weer eng en risicovol zijn en alle beurzen vol vrees corrigeren, wordt eens te meer duidelijk dat er nauwelijks een verband is tussen de stand van de economie en de richting van de beurskoersen.
Weet u welke beurs in 2013 de grootste stijging doormaakte in de westerse landen? En wat de slechtst presterende beurs was?
Het mooie en chaotische patroon in de grafieken hieronder laat zien hoe willekeurig de relatieve rendementen van elk land zijn.

Volwassen markten

Volwassen markten

Opkomende markten

Opkomende markten

Ierland, een van de Piigs, weet u nog, staat op nummer 2 bij de volwassen markten. En de meeste van de Piigs hoorden vorig jaar bij de best presterende aandelenmarkten. Griekenland was de best presterende markt met een rendement van 45%; Ierland was derde (35%), Spanje zesde (26%) en Italië vijftiende (16%)*.
En als tegenhanger zien we Singapore, het financiële hart van de opkomende landen, onderaan staan. Met een negatief rendement nota bene.

De rest van de opkomende landen was qua beurskoersen vorig jaar al erg teleurstellend. Helemaal verbaasd hoeven we nu dus niet te zijn over het huidige beurssentiment.
Maar wat kunnen we met de wetenschap dat er geen peil te trekken is op de stand van de economie en het beurssentiment van een land?

Volgens mij vertelt het ons een paar dingen:

  • Het eerste is dat de economische kracht van een land weinig te maken heeft met het rendement op de aandelenmarkt. Dus voorspellen hoe goed de economie van een land het zal gaan doen zal uw beleggingsrendement niet verbeteren.
  • Spreiden over de hele wereld is veiliger dan specifiek inzetten op een bepaald land of een regio. Als je ongelijk krijgt, kan het een smak rendement kosten. Kijkt u maar eens als u volop in had gezet op Azië en Europa (‘de zieke oude dame…’) links had laten liggen in 2013.
  • Risico neemt geleidelijk af en komt schoksgewijs terug. Als iedereen met zijn geld op zoek gaat naar een hoger rendement, ontstaan tijdelijk grote onevenwichtigheden.

En nu?

De tot voor kort onuitputtelijke stroom buitenlands kapitaal naar de opkomende markten smelt als sneeuw voor de zon. En onder de laag sneeuw wordt in sommige landen een economische infrastructuur zichtbaar die nog veel hobbels en gaten vertoont. De risicopremie voor de opkomende markten, die sinds 2009 stelselmatig was afgenomen, is in een half jaar tijd weer helemaal terug.

Ik weet niet of het een tijdelijke overdrijving is, of een langdurige correctie. Wat ik wel weet, is dat als je een goede verdeling hebt tussen aandelen, obligaties en andere beleggingen, de huidige bewegingen niet meer schade toebrengen dan acceptabel is voor u als belegger. Het voorspellen van de juiste in- en uitstapmomenten blijkt eens te meer een risicovolle zaak. De vraag is of dat voor u als belegger echt waarde oplevert op de lange termijn.
 

* Alle prestatiegegevens komen van Dimensional's Returns Programme die de informatie uit MSCI-indexen haalt. Landen op de lijst zijn degene in de MSCI All World Index die allemaal ontwikkelde en opkomende markten zijn - in totaal 49 landen.


Jeroen Brenninkmeijer is partner en vermogensbegeleider bij MJR Advies (www.mjradvies.nl). Deze column is geschreven op persoonlijke titel. Deze column is bedoeld als achtergrondinformatie over de ontwikkelingen op de financiële markten en de regelgeving. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en is geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. MJR Advies houdt zich niet bezig met het aanbevelen van beleggingen of beleggingsproducten en heeft bedrijfsmatig geen beleggingsposities. Eventueel vermelde financiële instrumenten dienen puur als voorbeeld en zijn nooit bedoeld als aanbeveling. Raadpleeg meer bronnen en neem zelf uw beslissingen. MJR Advies is niet vergunningplichtig en biedt onafhankelijke financiële ontzorging voor ondernemers en vrije beroepsbeoefenaren.


Ook interessant: