Dušan van Leeuwen versus Maurice Eeken


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Maurice EekenDusan van Leeuwen

 

Dušan van Leeuwen (Dimensional Fund Advisors) interviewt Maurice Eeken (ff beleggen)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Bijna 23 jaar. Ik was en ben vooral geïnteresseerd in de wisselwerking tussen macro economische ontwikkelingen en gebeurtenissen op financiële markten. Ik ben begonnen als beleggingsanalist en voelde al snel een behoefte om zelf ook daadwerkelijk te beleggen, positie te nemen.
 

2. Wat is het beste advies dat je gekregen hebt inzake beleggen of inzake jouw loopbaan in het beleggingsvak?

“Alles is mogelijk op de beurs”. Een keten van ‘kleine’ gebeurtenissen heeft vaak een veel grotere impact op de beurskoersen dan een kleine hoeveelheid grote zaken, is mijn ervaring. Dit heeft er voor gezorgd dat ik het begrip ‘risico’ beter ben gaan begrijpen en de waarde van een gedisciplineerde beleggingsaanpak heb ingezien.
 

3. Hoe beleg je zelf en hoe is dat in de loop der jaren veranderd? 

Ideeën hebben over de (macro-) economische toekomst, een sector, de vooruitzichten van een individuele onderneming, dat blijft een intellectueel aantrekkelijk tijdverdrijf. Om naar te kijken en luisteren ook. Er naar handelen op de beurs is een heel ander verhaal. Intuïtief denken veel beleggers dat dit de moeite waard is. Voor de gemiddelde belegger is het echter verstandiger om een goed gespreide portefeuille samen te stellen tegen zo laag mogelijke kosten en daarbij zo gedisciplineerd mogelijk te werk te gaan. Dit klinkt overigens gemakkelijker dan het is. Vandaar dat ik vorig jaar met twee partners ff beleggen heb opgericht: tegen een vaste lage maandelijkse fee per maand kunnen beleggers genieten van een goed gespreide, passende portefeuille en hoeven ze zelf geen transacties te doen. Ontspannen altijd de juiste koers.
 

4. Welke vraag, die niet genoeg gesteld wordt, zou iedere belegger zichzelf moeten stellen?

Als je een transactie doet, wie zit er “aan de andere kant”? Van wie koop je en aan wie verkoop je? Waarom denkt ‘die ander’ er anders over dan jij? Wat maakt dat je er van overtuigd bent dat je het beter weet? Op basis waarvan?
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Wanneer je al langere tijd belegt of voor je laat beleggen door een vermogensbeheerder: kijk goed naar je resultaten (na kosten) en zet deze over een aantal jaren achtereen af tegen de benchmark (vergelijkingsmaatstaf) die je vermogensbeheerder aandraagt of die zelf kiest. Doe dit zo eerlijk mogelijk. Wat valt je dan op?
 

Volgende interview: Maurice Eeken versus Thijs van der Kevie
Vorige interview: Jasper Oeberius Kapteijn versus Dušan van Leeuwen