Doodnormale Lente


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Diemer de Vries

Wakker worden zonder gevoel van onbehagen over een verkiezingsuitslag. Geen patriottische lente in Nederland, maar een normale lente. Alle aandacht naar Frankrijk nu! Het leger internationale journalisten kan zo de grens oversteken, zonder marechaussee controles en drones boven hun hoofd. De politieke stelsels in Nederland en Frankrijk zijn niet te vergelijken, de sociaaleconomische situatie evenmin. Maar als ook in Frankrijk de extremen het niet voor het zeggen krijgen, kunnen we stellen dat Europeanen zich niet zo snel bang laten maken.

Commentaren te over, we praten even mee. Voor de PvdA is het uitdelen te ver gegaan, nivelleren is een feest, ze hebben alle andere partijen reden tot een feestje gegeven en moeten nu zelf hun vingers tellen, niet eens meer twee handen vol. Heel links komt tot 37 zetels, minder dan de PvdA de vorige keer in haar eentje haalde. Zo bezien is de overwinning van GroenLinks niet bijzonder. Vroeger waren de wegen niet zo breed, maar met alle wegverbreding van de laatste jaren zien we hetzelfde als op de 6-baans A2; langzaam verkeer op de rechter baan, druk in het midden en niemand durft links te rijden. Want wat schiet je ermee op? Uiteindelijk sta je toch stil in de file.

Het was wennen dat we 4 jaar niet mochten stemmen, daarom was het ook wel weer eens leuk en de opkomst hoog. Nu zullen de onderlinge verschillen tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie snel opzij worden gezet, de eindeleven grens naar 100 jaar en een overgangsperiode voor dubbele paspoorten, et cetera. Hopelijk krijgen we snel een kabinet dat de rit wederom kan uitzitten. Met GroenLinks erbij is de kans dat een kabinet de eindstreep niet haalt het grootst. Echter, in het FD merkte Mathijs Bouman heel terecht op, dat een kabinet zonder linkse partij te ver van de vakbonden staat om hervormingen op de arbeidsmarkt door te voeren.

De financiële markten halen opgelucht adem, door Nederland, prachtig toch? Waar is de tijd dat we afhankelijk waren van Amerika en buitenlandse politiek? De Euro is wat sterker vandaag en het verschil tussen de Nederlandse en Duitse 10 jaar rente neemt wat af, van het hoogtepunt (35bp) in februari naar 23bp nu. Het gemiddelde het afgelopen jaar was 17bp, dus er is nog wat te winnen achter de komma. Het kwartje van de Fed zouden we bijna vergeten, de beleidsrente ging gisteren met 0,25% omhoog, de bandbreedte staat nu op 0,75%-1%. Voor de rest van het jaar hoopt de Fed de rente nog twee keer met een kwartje te verhogen. Nieuwe regeringen in Nederland, Frankrijk en Duitsland kunnen de stabiliteit bieden, waardoor ook de negatieve rentes in Europa eens aangepakt kunnen worden. Als we na het Turks referendum op 16 april nou ook nog normaal met de Turken om kunnen gaan…

Vandaag genieten we met volle teugen van een doodnormale lentedag.


Drs. Diemer de Vries CEFA is als trader fixed income verbonden aan NIBC Markets (www.nibcmarkets.com). Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als (educatieve) achtergrondinformatie. De hier weergegeven informatie is nadrukkelijk niet bedoeld als beleggingsadvies. Tevens is deze column geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Hoewel de informatie met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, wordt geen garantie gegeven voor de juistheid en volledigheid van de informatie. De lezer wordt ontraden om van deze informatie gebruik te maken zonder vooraf een beleggingsadviseur te raadplegen. U neemt te allen tijde zelf uw beslissingen, en bent daar alleen zelf verantwoordelijk voor.


Ook interessant: