Doe eens normaal


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Marc Vijver

"Doe eens normaal" is helemaal van deze tijd, en niet alleen in de Tweede Kamer. Want het lijkt erop dat politici de zachte landing van Griekenland niet gemakkelijk voor elkaar kunnen krijgen. En de vooruitzichten op groeivertraging in Aziė vond daar hun weerslag in lagere koersen. Geen goede tekenen voor deze week. 

Voor de opening op maandag was dan ook een daling van ruim 2% ingeprijsd, maar deze daling sloeg in de loop van de ochtend om in een winst van ruim 2%. Vrijdag zagen we ook al zoiets, maar dan andersom: een hogere opening, dan een flink verlies, gevolgd tot hogere slotkoersen. 

Goud en zilver daarentegen maken een enorme uitglijder de afgelopen dagen. En dat terwijl de wereldwijde "pressure-cooker" alleen maar groter wordt en juist een vlucht richting veilige parkeerhavens (zoals goud vaak gebruikt wordt) verwacht zouden worden. 

De beurs heeft dan ook veel weg van een dolle stier die vrij onberekenbaar reageert op prikkels. Daarom is mijn advies, juist in deze tijd, om niet te kijken naar de dagkoersen maar naar uw huidige portefeuille en uw lange termijn doelen. Met andere woorden, zou u vandaag dezelfde aandelen en overige financiėle waarden kopen als u nu in bezit heeft? 

Gelooft u in de (herstel)kracht van de wereldeconomie? En sluit uw mix van beleggingen nog steeds aan bij uw doelen? Op grond van deze analyse zou u misschien aanpassingen in uw beleggingen moeten doen. U kunt beter niet op grond van bijvoorbeeld een historische aankoopkoers van een bepaald bezit of de koersontwikkeling van vandaag handelen.
 

Marc Vijver is directeur van The Index People te Haarlem, www.indexpeople.nl
 

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: