Dirk Spaander versus Michiel Krauss


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Michiel KraussDirk Spaander

 

Dirk Spaander (HENS Vermogensbeheer) interviewt Michiel Krauss (SKAGEN Funds)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Dit jaar werk ik 30 jaar in de financiële wereld. Ik ben begonnen bij de Robeco groep als trainee en vakantiewerker en daar kreeg ik de kans om mijn eerste studie (HEAO) te combineren met de praktijk. Eerst op de vermogensbeheer administratie en van daaruit groeide ik door naar de beleggingsafdeling. Deels vond ik beleggen spannend en deels kwam de groeiende belangstelling voor beleggen voort uit de kansen die ik bij Robeco kreeg. Hierna heb ik kort gewerkt bij een analistenbureau, gespecialiseerd in fusies en overnames, en vervolgens bijna 18 jaar bij Van Lanschot Bankiers. Via het kantorennet uiteindelijk op het hoofdkantoor terechtgekomen. Beleggen was altijd de kern van mijn takenpakket. Nu alweer 4 jaar bij SKAGEN Funds waar ik het kantoor in Nederland mag leiden. Ook adviseer ik nog een enkele vermogende familie via Wilton Investment Services.
 

2. Wat zien jullie als kansen en bedreigingen in de huidige markt?

Grootste bedreiging op korte termijn is de geopolitieke situatie in Rusland en de ontwikkelingen in Griekenland. Dit kan het komend halfjaar zorgen voor volatiliteit op de aandelenbeurzen, maar ook voor obligatiebeleggingen. De kansen liggen mijns inziens bij aandelenbeleggingen met exposure naar Europa en Emerging Markets. De U.S. markt is relatief al hoog gewaardeerd. Sterke bedrijfswinsten zullen de beurzen de komende kwartalen ondersteunen. Echter een stagnerende wereldeconomie kan roet in het eten gooien, zeker als de inflatie en de rente ook (onverwachts) oplopen.
 

3. Ik wil defensief beleggen. Wat moet ik doen?

Allereerst bepalen of beleggen de beste oplossing is voor het doel dat je nastreeft. Wil je defensief beleggen omdat je een korte horizon hebt, bijvoorbeeld omdat je op korte termijn afhankelijk bent van het inkomen van je belegd vermogen? Dan zou ik niet adviseren om te beleggen, overweeg eerder een spaarrekening. Defensief beleggen is een verraderlijke term. Zo werden obligaties lange tijd gezien als een relatieve “laag risico belegging”. Dat ligt anno 2015 anders. De opbrengst (couponrente) compenseert nauwelijks het risico van de stijgende rentes. Een gespreid mandje (internationale) aandelen met een relatief hoog dividend is tegenwoordig vaak een betere keuze. Een jaarlijks dividend van 3-4% vormt immers een grotere buffer tegen koersdalingen.
 

4. Waarin onderscheiden jullie je van andere beleggingsfondsen?

SKAGEN is een “value house”. Wij beleggen alleen in ondergewaardeerde obligaties en aandelen. Dat is een specialisatie die wij in ruim 20 jaar hebben opgebouwd en verder hebben ontwikkeld. Wij doen niets anders. Wij hebben geduld om een lange termijn beleggingshorizon te hanteren en worden ook vaak gezien als “contraire” beleggers met een (deels) afwijkende mening. Dit leidt tot portefeuilles die een grote afwijking hebben ten aanzien van een willekeurige index, waarbij dus ook een grote kans ontstaat om deze index op langere termijn te verslaan. Wij beleggen zelf ook in onze eigen fondsen en dus voelen we ook de pijn als het een tijdje minder goed gaat.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Beleg met een doel, kwantificeer dit en zorg voor een lange termijn strategie, voorzien van evaluatiemomenten en –criteria die bij jou passen. En niet geheel onbelangrijk: blijf deze ook volgen. Laat je niet uit het veld slaan door minder positieve, korte termijn ontwikkelingen. Het reageren hierop is meestal vanuit emotie, wat vaak een slechte raadgever is. Laat je informeren vanuit verschillende informatiebronnen, maar houd dit abstract. Teveel gedetailleerde informatie zorgt voor ruis op de lijn. Tot slot, accepteer dat er andere beleggers zijn die soms hogere rendementen behalen. Ga ze niet kopiëren. Vergeet niet dat bij hogere rendementen vaak grotere risico’s samenkomen. Dat was kennelijk niet in je persoonlijke strategie opgenomen, voor goede redenen.
 

Volgende interview: Michiel Krauss versus Hans Wilton
Vorige interview: Sander Meijers versus Dirk Spaander