Denkt u dat de beurs op instorten staat?


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Jeroen Brenninkmeijer

Deze titel is de letterlijke tekst van een Amerikaanse vermogensbeheerder die vaak prikkelende advertenties zet in Nederlandse media. Waarschijnlijk heeft ook u dit artikel aangeklikt vanwege deze onheilspellende kop. Beleggers hebben in het algemeen de neiging om te reageren op berichten. Vette krantenkoppen over een in nood verkerend bedrijf of juist een succesverhaal. Of de dreiging van een grote correctie op de financiële markten. De prikkels die u als belegger krijgt van deze berichten zijn begrijpelijk; ze creëren een acuut gevoel van onzekerheid. Niet reageren geeft je het ongemakkelijke gevoel dat je achteraf toch had moeten handelen. Of het misgelopen winst is, of juist het behoeden voor grote verliezen.

Iedere belegger zal dit gevoel wel eens hebben gehad, het gevoel van “had ik maar”. Het is erg moeilijk om deze prikkels uit de media en je eigen omgeving te negeren, als je niet erg goed weet wat je eigen “headlines” zijn en in hoeverre je die ook gaat behalen. Meestal hebben we op hoofdlijnen wel een goed beeld van onze (toekomstige) financiële doelstellingen. De hypotheek, die ooit afgelost moet worden. Het pensioen dat straks in zal gaan. De studie of opleidingskosten van de kinderen en eventueel ook nog het droomhuis in Zuid-Europa, een cruise of eigen zeilboot.

We hebben “mentale potjes” in ons hoofd waarin deze doelstellingen zijn samengevat en de meesten sparen en/of beleggen voor deze toekomstige financiële uitgaven. Maar bijna niemand weet of het ook echt allemaal haalbaar is en heel veel mensen willen het ook eigenlijk liever nog niet weten. Want ze voelen wel aan dat als er nog te weinig is gereserveerd voor deze doelstellingen, dan zullen ze morgen iets moeten laten voor later. En dat is een onwenselijke realiteit voor velen. Het is ook makkelijk uit te stellen, want we weten allemaal dat het morgen nog geen acuut probleem is en de boot kunnen we toch wel laten “varen” als het er financieel niet in zit.
 

De per(s)verse prikkels die u geld kosten

Ondertussen handelen we wel vaak opportunistisch op de prikkelende berichten en daarmee verstoren we tijdelijk de lange termijn doelstellingen. Na een grote beurscrash durft even niemand te beleggen en terwijl de markten al weer langere tijd herstellen, groeit ook weer langzaam het vertrouwen dat beleggen toch wel zinvol kan zijn. En helaas stappen de meeste mensen pas weer in de markt als ze het gevoel hebben dat ze anders iets mislopen.

Het is niet anders, maar 80% van de Nederlanders blijkt irrationele keuzes te maken als het gaat om de persoonlijke financiële situatie. Of dat nu een forse debetstand is bij de bank, terwijl er ook een flinke spaarrekening is, of het jojo-gedrag met de beleggingen.

Een ding is zeker, het overhaast reageren op berichten heeft overwegend een negatieve invloed op je vermogensopbouw. Het timen van beleggingsbeslissingen zou eigenlijk maar op grond van één belangrijke grondslag genomen moeten worden. En dat is het doel dat je met het vermogen hebt. Dus als je aan het beleggen bent en je weet dat je over twee jaar je pensioengerechtigde leeftijd bereikt. En je hebt een deel van het vermogen dan ook echt nodig als aanvulling op je inkomen. Dan is het logisch dat je winsten veilig gaat stellen in aanloop naar je pensioen.

Navigeren naar je doel

Voordat je gaat investeren voor later, is het dus heel waardevol om te weten welk bedrag je wanneer nodig hebt. Daarnaast is het goed om kennis te hebben van beleggen. Of dit nu in vastgoed of op de beurs is, een kleine investering in kennis behoedt je voor een hoop “leergeld” onderweg.

Het is net als het plannen van een reis. Weten wat je eindbestemming is en je welke tussenstops je maakt, zorgt ervoor dat je onderweg veel makkelijker beslissingen kan nemen. Maar met alleen een TomTom ben je er nog niet.
 

Vijf tips bij beleggen voor later

Dit zijn de vijf tips die iedereen zou moeten volgen die spaart of belegt voor “later”.

  1. Maak je eigen financiële doelstellingen concreet. Dat kan je zelf op grote lijnen of, als het complex is, laat het doen door een vermogensadviseur of financieel planner.
  2. Ga niet voor een eenmalig plan, maar zorg dat je regelmatig de doelstelling herijkt aan je eigen situatie en aan de veranderende wet- en regelgeving.
  3. Investeer in You do not have access to view this node. Als je naar een BMW dealer gaat, is de kans klein dat je het advies krijgt om een fiets te kopen, of een Ford busje.
  4. Zorg ook dat alle financiële dienstverleners regelmatig dezelfde informatie krijgen. Deel dus een plannings- of vermogensadvies met je accountant, notaris, tussenpersoon, vermogensbeheerder en bankier. Onderlinge afstemming levert veel voordeel op en bevordert dat de dienstverleners met je mee gaan denken.
  5. Begin vandaag en schuif het niet voor je uit. Hoe eerder je begint, des groter is de kans dat je alle doelstellingen ook kan behalen en des te kleiner de kans dat je er veel voor moet laten. Lees in dit artikel hoe gunstig het is om jong te beginnen met het opbouwen van vermogen voor later.

Jeroen Brenninkmeijer is partner en vermogensbegeleider bij MJR Advies (www.mjradvies.nl). Deze column is geschreven op persoonlijke titel. Deze column is bedoeld als achtergrondinformatie over de ontwikkelingen op de financiële markten en de regelgeving. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en is geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. MJR Advies houdt zich niet bezig met het aanbevelen van beleggingen of beleggingsproducten en heeft bedrijfsmatig geen beleggingsposities. Eventueel vermelde financiële instrumenten dienen puur als voorbeeld en zijn nooit bedoeld als aanbeveling. Raadpleeg meer bronnen en neem zelf uw beslissingen. MJR Advies is niet vergunningplichtig en biedt onafhankelijke financiële ontzorging voor ondernemers en vrije beroepsbeoefenaren.


Ook interessant: