De markt heeft nooit altijd gelijk


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Jeroen Brenninkmeijer

Wijze lessen. Ongevraagd word je als beginner in de financiële wereld er mee doodgegooid. Dus toen ik begon, leerde ik van de mannen met grijze haren een aantal beurswijsheden. De markt heeft altijd gelijk, dat was met stip de belangrijkste. Never catch a falling knife, de Engelse evenknie, was nummer twee en op drie de dooddoener: Als je geschoren wordt, moet je stil zitten.

Gisteren zag ik in de bioscoop de film The Big Short - overigens een dikke aanrader voor alle lezers- en daarin werd nog een keer duidelijk dat de markt nooit altijd gelijk heeft. Althans, het kan verrekte lang duren alvorens de markt “het gelijk” lijkt te vertalen in de verklaarbare koersbeweging.

Als belegger wordt je helemaal horendol als je denkt te begrijpen wat logischerwijs zou moeten gebeuren in de markt, en het gebeurt maar niet. En vaak kost dat de belegger geld, omdat een mening of een visie pas veel later waarheid wordt.

In de film The Big Short zien we een aantal beleggers die, onafhankelijk van elkaar, vanaf 2005 erachter komen dat de Amerikaanse huizenmarkt helemaal niet zo solide is als de politiek, de centrale bank en de financiële markten het voorspiegelen. Mindere cijfers worden collectief afgedaan als “dipjes” en critici worden uitgelachen en uitgemaakt voor zwartkijkers. Maar deze mannen gaan zelf op zoek, lopen door wijken met meer verkoopborden dan bomen en praten met de lokale makelaars, hypotheekverstrekkers en financiële adviseurs. Die beleggers zagen al jaren van te voren de problemen, maar de markten reageerden lange tijd niet op de steeds slechter wordende cijfers uit de woningmarkt.

Uiteindelijk barstte de bubbel en we kennen de afloop, want in 2008 verloren 8 miljoen Amerikanen hun baan en werden 6 miljoen Amerikanen dakloos door de financiële orkaan die de hele economie tot stilstand bracht.
 

Patroon van overdrijving

Een patroon van overdrijving herhaalt zich keer op keer, maar elke keer is de verschijningsvorm anders. Er is nu eenmaal geen herkenbaar signaal voor een ramp in wording. De angstige profeten zijn te vroeg, omdat het glas altijd half leeg is, en de rationele goeroes te laat, want die willen eerst bewijs zien dat de boel in de fik staat. Wij staren intussen naar “the wall of worries” en weten niet wat we moeten doen.

Vandaag de dag, nadat de beurzen al fors zijn gecorrigeerd, lezen we over analisten die de economische vooruitzichten steeds minder rooskleurig inschatten. Toen het optimisme nog zegevierde, werden dezelfde argumenten afgedaan met het adagium dat er geen alternatief is voor het geld, zolang de rente zo laag is. Zo heb je altijd gelijk op enig moment.
 

Visie beleidsmakers

Ik maak mij meestal zorgen als beleidsmakers een visie op de markt hebben. Of ze nu gelijk hebben of niet, ze proberen het sentiment te beïnvloeden met een bepaalde reden.

Toch verdient Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, een compliment. DNB gaf op 23 april een waarschuwing: een dalende rente (en dus stijgende obligatiekoersen) en een stijgende aandelenmarkt kan niet blijvend doorgaan. Dat was, en is, gewoon waar.

We beginnen nu uit steeds meer hoeken kritiek te horen op het beleid van de ECB, die probeert met kwantitatieve verruiming de rente en dus de koers van de Euro laag te houden en voldoende liquiditeit in de economie te pompen.

De langdurige lage rente kent een paar voordelen, maar lijkt ons uiteindelijk in de staart te gaan bijten. Leuk dat de rente van de 10-jaarshypotheken inmiddels onder de 2% is gezakt. Maar als u over 10 jaar moet oversluiten tegen bijvoorbeeld 4%, dan stijgen uw woonlasten met meer dan 100% (immers de aftrek van de hypotheekrente wordt elk jaar afgebouwd).

De vraag is of u dan nog steeds uw hypotheeklast ongehinderd kan betalen. En ook voor het aankopen van een pensioenuitkering middels een lijfrente, bent u de pineut. De maandelijkse uitkering wordt berekend op basis van de huidige rekenrente. Hoe lager deze rente, des te minder lijfrente wordt er uitgekeerd op uw kapitaal.
 

2016

Kortom, het zou zomaar kunnen dat in 2016 de wal het schip gaat keren en we dat uiteindelijk niet erg zullen vinden. Wat er gebeurt als de rente stijgt? Het tegenovergestelde als toen de rente daalde, toch? Destijds stegen de koersen van aandelen en obligaties hand in hand. Een daling van beide categorieën is dus nu een reëel scenario. Zolang het maar geen langdurige trend is, valt het wel mee. Want het is slechts een herijking naar de normale verhoudingen tussen de aandelen en de rentemarkt.


Jeroen Brenninkmeijer is partner en vermogensbegeleider bij MJR Advies (www.mjradvies.nl). Deze column is geschreven op persoonlijke titel. Deze column is bedoeld als achtergrondinformatie over de ontwikkelingen op de financiële markten en de regelgeving. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en is geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. MJR Advies houdt zich niet bezig met het aanbevelen van beleggingen of beleggingsproducten en heeft bedrijfsmatig geen beleggingsposities. Eventueel vermelde financiële instrumenten dienen puur als voorbeeld en zijn nooit bedoeld als aanbeveling. Raadpleeg meer bronnen en neem zelf uw beslissingen. MJR Advies is niet vergunningplichtig en biedt onafhankelijke financiële ontzorging voor ondernemers en vrije beroepsbeoefenaren.


Ook interessant: