De Kater komt Later


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Diemer de Vries

Na een weekje radiostilte kwam de ECB met nieuws, dat zult u ongetwijfeld op de voorpagina van welke krant dan ook gelezen hebben. De belangrijkste beleidsrentes zijn verlaagd, daarnaast viel het nieuwe TLTRO (targeted longer-term refinancing operations) II programma op. Door de renteverlaging komen weer ietsiepietsie meer staatsleningen in aanmerking voor het opkoopprogramma, maar veel maakt het niet uit. De ECB koopt alleen staatsobligaties met een rendement > -0.40%. In de WSJ stond een mooi plaatje, met daarin tot welke looptijd de rente negatief is voor een aantal (niet alleen Eurozone) landen, neem een kijkje hieronder.

Landen met negatieve rente

TLTRO II

Banken kunnen tot een omvang van 30% van hun leningenportefeuille (leningen aan non-financial corporations en aan huishoudens (ex leningen voor de woning)) gratis geld krijgen bij de ECB, de rente op deze TLTRO II gelden zal ergens tussen de -0.40% en de 0% komen te liggen. Oude TLTRO (I) gelden kunnen in juni worden afgelost. De vraag is alleen aan wie de banken dit gratis geld vervolgens weer gaan uitlenen.

De TLTRO II leningen hebben een looptijd van maximaal 4 jaar. Tegen die tijd is Draghi weg (zijn termijn eindigt in 2019). Ondanks dat de rente nihil is, zal elke consument de lening wel moeten terugbetalen. Geld lenen kost dan wel geen geld meer, maar schuld blijft schuld. Meer krediet is niet de oplossing als het niet voor productieve investeringen wordt aangewend.
 

ECB gaat investment-grade bedrijfsobligaties opkopen

Ander opvallend nieuws is dat de ECB investment-grade bedrijfsobligaties van in de Eurozone gevestigde bedrijven gaat opkopen. Aan het einde van het tweede kwartaal 2016 begint de ECB, de details volgen nog. Een groot deel van de EUR bedrijfsobligaties komt van niet in de Eurozone gevestigde bedrijven. Dit beleid betekent dan een tweedeling tussen Eurozone emittenten en emittenten van daarbuiten, zoals daar bijvoorbeeld zijn: AT&T, America Movil, Coca-Cola, Hutchison en Toyota om er een paar te noemen. Europa heeft een veel minder ontwikkelde kapitaalmarkt dan de VS, in Spanje komt bijvoorbeeld slechts zo’n 20% van de bedrijfsleningen uit de kapitaalmarkt. Bovendien worden door deze actie de grootste bedrijven geholpen, die toch al relatief makkelijk aan krediet komen. Wat zij met dit krediet doen, ligt voor de hand; aandelen inkopen, rendabele investeringen zijn er niet. Daar zal een paar tiende procent goedkopere financiering niets aan veranderen.
 

ECB slim?

Zijn wij nou zo dom of zijn ze bij de ECB zo slim? Klaas Knot en Sabine Lautenschlager staan aan onze kant, de andere 19 stemmers in de ECB vergadering van gisteren zijn slimmer dan wij. Nog een voetnoot, de ECB mag nu tot 50% van de leningomvang van supranationale leningen opkopen.
 

Macro-economische cijfers Ierland

Ierland maakte gisteren een aantal opvallende macro-economische cijfers bekend. De reële BBP groei in het 4e kwartaal kwam verrassend hoog uit op 9.2% jaar op jaar, de hoogste groei in 15 jaar. Deze economische groei is tot stand gekomen zonder excessieve kredietgroei, Goodbody schat dat het Ierse schuld/bbp percentage in 2015 is gedaald van 107.5% naar 94.5%. De door het Ierse Central Statistics Office berekende CPI all items kwam uit op -0.1%, de EU berekening op -0.2%. Zie de grafiek hieronder voor het verloop van de inflatie en BBP.

Ierland cpi all items inflatie bbp

Dus de economie groeit, terwijl de prijzen dalen. En de economie groeit zonder dat de overheid geld in de economie pompt. Alle delen van de economische groeivergelijking namen toe in Ierland. Consumentenbestedingen, investeringen en export groeiden sterk.
 

Greek hackers plunder ECB accounts?

De ECB duwt geld door de strot, das niet netjes, maar het andere extreme is dat je zonder te vragen geld bij de centrale bank weghaalt. Dit overkwam de centrale bank van Bangladesh. Hackers hebben $ 81 miljoen van de rekening die de Bangladesh Bank aanhoudt bij de Fed gehaald, dit gebeurde in 4 delen. De 5e keer ging het mis, doordat de hackers de naam van een niet bestaande goede doelen-stichting verkeerd spelden, in plaats van foundation, typten ze fandation. Correspondent bank Deutsche bemerkte dit, een dure typefout. Laten we hopen dat het geld goed terechtkomt, het schijnt naar Sri Lanka en de Filipijnen te zijn weggesluisd. De inflatie in Bangladesh was in december volgens het IMF 6%, dus het zal geen bewuste actie van de Bangladesh Bank zijn geweest, maar misschien brengt het Draghi op een idee. Mogelijke headline: Greek hackers plunder ECB accounts, de economie gaat groeien en ze leefden nog lang en gelukkig.


Drs. Diemer de Vries CEFA is als trader fixed income verbonden aan NIBC Markets (www.nibcmarkets.com). Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als (educatieve) achtergrondinformatie. De hier weergegeven informatie is nadrukkelijk niet bedoeld als beleggingsadvies. Tevens is deze column geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Hoewel de informatie met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, wordt geen garantie gegeven voor de juistheid en volledigheid van de informatie. De lezer wordt ontraden om van deze informatie gebruik te maken zonder vooraf een beleggingsadviseur te raadplegen. U neemt te allen tijde zelf uw beslissingen, en bent daar alleen zelf verantwoordelijk voor.


Ook interessant: