De defensieve belegging bestaat (voorlopig) niet meer


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Jeroen Brenninkmeijer

Het was recentelijk in het nieuws, we leven in extreme tijden nu we de laagste rente in 500 jaar hebben bereikt.

Ik weet, u leest liever over een gouden tip, een pareltje of een toprendement. Beleggen is immers geloven dat je beloond wordt voor het risico dat je neemt. Maar het gekke is dat de mensen die ooit hebben besloten zo min mogelijk risico te nemen, op dit moment buitensporig beloond worden.

Jongste 10-jarige staatsleningWie wordt er dan beloond?

Ik heb het over de beleggers in Nederlandse staatsobligaties (en ook van ons omliggende landen). De koersen van deze obligaties zijn de laatste jaren bizar gestegen en terwijl iedereen op enig moment heeft geroepen dat het gevaarlijk wordt, blijft de rente vooralsnog dalen en dus blijven de koersen van de staatsobligaties stijgen. Kijk maar eens naar de grafiek links (Bron: HomeFinance).

Een dalende rente heeft als gevolg dat de koers van de obligatie dus stijgt. Een bijzondere obligatie ziet u hieronder. Dit is de grafiek over 2014 (Bron: Het Financieele Dagblad) en we zien dat de koers van deze obligatie (7,5% Nederland per 2023) met een looptijd van nog 9 jaar op ongeveer 151% noteert.

 

Grafiek 7,5% Nederland per 2023Netto rendement

Wat we zeker weten, is dat op 1 juli 2023 deze obligatie gaat aflossen op 100%, (de kleine lettertjes: tenzij de Nederlandse Staat dan haar schulden niet meer kan betalen). Kortom je hebt een gegarandeerde koersdaling van 34% over de komende 9 jaar. Echter, je krijgt ook een jaarlijkse rente van 7,5% over de nominale waarde van 100%. Per saldo levert de obligatie nog steeds een netto rendement op, en door de recente daling van de rente stijgt de koers ook. De grote vraag is of de rente nog veel langer zal dalen of op zijn minst zo laag blijft. Kortom, als u gelooft in het “Japanscenario” voor de lage landen, dan zit je voorlopig nog goed in Staatsobligaties.
 

Stijging rente?

Echter een kleine stijging van de rente kan het rendementsfeest voor de defensieve belegger danig verstoren. Daarmee is de defensieve belegger verworden tot een belegger met een uitzonderlijk hoog rendement en ook het daarbij horende hoge risico. Mijn stelling is, dat er op basis van de huidige marktrente eigenlijk geen defensieve belegging meer bestaat. De term “risicovrije rentevoet” voor de rente op de Staatsobligatie is gezien het potentiële koersrisico bijna een onwaarheid. Toch duren dit soort overdrijvingsfases vaak langer dan het gemiddelde uithoudingsvermogen van de belegger. En dat betekent dat vele vermogensbeheerders in hun defensieve stuk van de portefeuilles rendement laten liggen om het potentiële risico te beperken. Waarmee maar weer eens wordt bewezen dat u vooral niet moet verwachten dat uw beheerder goed kan timen, maar wel risico kan managen.


Jeroen Brenninkmeijer is partner en vermogensbegeleider bij MJR Advies (www.mjradvies.nl). Deze column is geschreven op persoonlijke titel. Deze column is bedoeld als achtergrondinformatie over de ontwikkelingen op de financiële markten en de regelgeving. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en is geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. MJR Advies houdt zich niet bezig met het aanbevelen van beleggingen of beleggingsproducten en heeft bedrijfsmatig geen beleggingsposities. Eventueel vermelde financiële instrumenten dienen puur als voorbeeld en zijn nooit bedoeld als aanbeveling. Raadpleeg meer bronnen en neem zelf uw beslissingen. MJR Advies is niet vergunningplichtig en biedt onafhankelijke financiële ontzorging voor ondernemers en vrije beroepsbeoefenaren.


Ook interessant: