De charts zijn op vakantie


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Edward Loef

Op de website IEXProfs werd recent Barry Ritholtz geciteerd. Ritholtz is een bekende naam op Wall Street en wordt beschouwd als veteraan op het gebied van beleggen. Hij zei dat hij liever niet wordt geconfronteerd met domme vragen. Domme vragen gaan over toekomstverwachtingen. We hebben immers geen vat op de dingen die gebeuren. Waar je wel vat op hebt is een focus op datgene wat je zelf naar je hand kan zetten. Zaken dus waar je wel controle over hebt. De rest is ruis.

Het is niet mogelijk om de financiële markten naar onze hand te zetten. Een actueel voorbeeld: een wereldwijd beroemde technisch analist (Larry Williams) stuurde deze week een bericht de wereld rond over zijn ervaringen dit jaar tot dusver. Hij gaf ruiterlijk toe het dit jaar totaal mis te hebben:
“There is no other business in the world where one can get slapped in the face as quickly and as hard as when it comes to forecasting or trading stocks and commodities”.

Larry komt tot de onthutsende constatering dat na zeven jaren van goede voorspellingen in de eerste helft van dit jaar alles anders is. Hij weet ook uit ervaring dat een adviseur of analist zo goed is als zijn laatste voorspelling. Heb je jarenlang een uitstekend trackrecord opgebouwd en een hele schare fans om je heen verzameld, let dan eens op wat er gebeurt als de ‘magic touch’ is verdwenen. Dat maakt een mens onzeker en het ligt dan voor de hand om op zoek te gaan naar iets anders dat wel (eeuwig) werkt. Een nieuwe goeroe dus. Om er vervolgens achter te komen dat elke professional, of hij/zij nu technisch analist, profvoetballer of deelnemer aan de Tour de France is, soms even of voor langere tijd op het verkeerde been kan worden gezet. Juist nu het vakantietijd is, lijkt het moment aangebroken om iedereen die dit verhaal herkent te adviseren om ook een ‘time-out’ te nemen. Het brein moet ook af en toe de gelegenheid krijgen om alles weer in het goede perspectief te zien.

Sommigen kunnen of willen dit niet. Voor hen heeft LOEF een tip. Probeer niet te voorspellen, want de vermaarde econoom Keynes constateerde ooit al: “There are people who don’t know and people who don’t know they don’t know”. Een duidelijk verwijzing naar ‘onbewust onbekwame’ mensen. LOEF Technische Analyse weet na jarenlange ervaring ook hoe lastig het is om de toekomstige beurskoersen te voorspellen. Wat doe je als je een koopsignaal krijgt in de AEX, maar de andere beurzen lopen tegen weerstanden aan?

Er is maar één oplossing en dat is een focus op datgene wat je kunt en wilt beheersen. Een cursus ‘daytrading’ kan fantastisch zijn, maar niet als je daarnaast nog andere dingen moet doen. Het gaat dus om prioriteiten stellen. Wat is de beleggingshorizon op basis waarvan je koop/verkoop-beslissingen neemt? Is er nagedacht over de verschillende scenario’s die zich kunnen voordoen (hoe onwaarschijnlijk ook) en weet je dan wat je gaat doen? Kun je op zo’n moment ook de trekker overhalen halen of raak je verlamd door de ontstane situatie?

Kortom, de succesvolle belegger denkt van tevoren na over criteria wanneer posities worden ingenomen en beëindigd. Succesvolle beleggers weten dat wanneer het tegen zit, het goed is om dan even gas terug te nemen. Immers, de beurs is de rest van ons leven open. Dus beleggers, beursanalisten, adviseurs en vakantiegangers, laat die beurs maar even los en kom na een paar weken terug met een frisse kijk op de dan geldende situatie. U zult versteld staan hoeveel dienst u zichzelf hiermee bewijst. Houdt u van lezen dan heb ik een boektip, getiteld ‘Doe niet langer dommer dingen met je geld’ (zie onder).

Ik wens iedereen een fijne en ontspannen vakantie!


Edward Loef is directeur van Loef Technische Analyse BV te De Meern, edwardloef.com

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: