Daling olieprijs zorgt voor problemen bij olie-industrie


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Nico Inberg

De beurs is al mooi aan het corrigeren en staat inmiddels dik 25 punten onder het hoogste punt van 420 punten begin juli. Door allerlei geopolitieke spanningen vinden beleggers het wel even welletjes geweest en wordt de flinke koerswinst, geboekt in 2012 en 2013, vastgezet. Niet onverstandig, vooral de ruzie met Rusland kan vervelende gevolgen hebben voor het bedrijfsleven.
 

Economisch herstel

Toch heeft het economisch herstel langzaam maar zeker ingezet. Een van de factoren van het aantrekkende herstel is de olieprijs. Niet alleen de olieprijs eigenlijk, maar de prijs van energie. Door de zachte winter hebben huishoudens veel minder hoeven stoken, waardoor de meeste gezinnen deze zomer of najaar meer te besteden hebben. Omdat de BV Nederland zelf ook ernstig afhankelijk is van de energiemarkt (door de gasopbrengsten), kon het zelfs gebeuren dat onze economie van de winter een lichte krimp liet zien. Morgen weten we of het tweede kwartaal een stuk beter is, en ik verwacht eerlijk gezegd een flinke stijging. Je merkt aan alles dat de boel langzaam maar zeker begint vlot te trekken.
 

Problemen lagere vraag energie

Toch zorgt de lagere vraag naar energie ook voor problemen. Door de zachte winter was er veel minder vraag naar energie, maar de prijs van ruwe olie bleef desondanks nog redelijk op peil. We zien nu echter toch dat ook die een veer moet laten. Zelfs de sancties tegen Rusland kon de prijs niet opdrijven. Er lijkt dan ook sprake te zijn van een fundamenteel lagere vraag naar olie. Of misschien beter gezegd, fundamenteel meer aanbod. De Amerikanen zijn als gekken hun eigen bodem aan het afgraven (fracking) en willen zo snel mogelijk onafhankelijk zijn van buitenlandse olie. En dat gaat ze lukken ook, als ze in dit tempo doorgaan worden ze zelfs een netto-exporteur, met alle gevolgen voor de olieprijs van dien. Daarnaast heeft de olieprijs natuurlijk last van de vele alternatieven die ontwikkeld worden, zoals zonne- en windenergie. Hoewel vaak nog nauwelijks rendabel, gaat schaalvergroting ervoor zorgen dat de subsidies, die er nu nog vaak op zitten, straks niet meer nodig zijn.
 

Toeleveranciers in moeilijkheden

Als we naar de beurs kijken, zijn daar vooral de toeleveranciers aan de olie-industrie het kind van de rekening. Fugro zit naar eigen zeggen in de ‘wachtkamer’ van de grote oliemaatschappijen voor nieuwe opdrachten en is ondertussen fijn aan het afboeken op bestaande opdrachten. SBM Offshore zit ongeveer in het zelfde schuitje, alleen zijn de problemen daar nog wat groter: het afboeken gebeurt straks aan de hand van een eventuele boete voor de smeergeldaffaires, en die wachtkamer waar Fugro in zit, daar mag SBM niet eens naar binnen: SBM wordt voorlopig buiten de deur gehouden bij het aanbesteden van nieuwe opdrachten.

Mr. Olie himself, Royal Dutch Shell, doet het ondertussen (koerstechnisch) uitstekend, maar die resultaten zijn vooral gebaseerd op het creëren van aandeelhouderswaarde wat ingezet is onder de nieuwe CEO van Beurden. Slecht renderende projecten of velden worden verkocht, waardoor de rentabiliteit per aandeel stijgt.

Als de olieprijs inderdaad de weg inzet naar lagere regionen, komen vooral de toeleveranciers in moeilijkheden. Net als we bij de goudprijs hebben gezien sinds september 2011, waar goudmijnen zich het hoofd op hol hebben laten jagen door de piekende goudprijs van 1900 dollar en flink zijn gaan investeren, is dat ook op de oliemarkt gebeurd de afgelopen jaren. De oliereuzen hebben flink wat vet op de botten en zullen een lagere prijs nog wel kunnen absorberen. Het is te hopen dat de toeleveranciers die eventuele magere jaren ook kunnen doorstaan.


Nico Inberg is directeur van Inberg Financial Content te Naarden, www.inbergfinancialcontent.nl

Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de ontwikkelingen op de financiële markten. Nico Inberg is volledig onafhankelijk. Eventuele opmerkingen of aanbevelingen in deze column zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. Nico Inberg aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid ten aanzien van het navolgen van eventuele aanbevelingen of adviezen in deze column. Inberg Financial Content is niet vergunningsplichtig en biedt onafhankelijke informatie aan verschillende media-uitingen.


Ook interessant: