Cijfers Pharming geven moed


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Nico Inberg

De jaarcijfers 2013 van Pharming zijn vorige week bekend gemaakt. Beleggers haalden opgelucht adem, de verdrievoudiging van de koers sinds oktober vorig jaar liep geen gevaar. Sterker nog, bij de opening schoot de koers nog eens 10% extra omhoog. Rond de 60 cent ontmoette de koers serieus weerstand. Het lijkt mij dat grote investeerders als Broadfin en consorten, die het bedrijf vorig jaar van een kapitaalinjectie van 12 miljoen euro voorzagen, het nu welletjes vinden en hun à 11.7 cent verkregen stukken te gelde maken. Je moet een keer winst nemen nietwaar?

Dan de cijfers zelf:

  • Het negatieve eigen vermogen is omgedraaid naar een positief eigen vermogen door middel van de bovengenoemde kapitaalinjectie. Er is voor €12 miljoen aan aandelen geplaatst (tegen 11.7 cent) en daarnaast zijn er nog 25 miljoen warrants a €0.135 geplaatst. U begrijpt dat de kopers daarvan die ook rap omgezet hebben in aandelen.
  • De omzet uit Ruconest is nog minimaal, maar het product is natuurlijk net op de markt. Toch durft Pharming voor dit jaar de omzetprognose al te verhogen van minder dan €1 naar €3 miljoen.
  • Er is flink in de kosten gesneden. Pharming verbrandt nu ongeveer een miljoen per maand, met nog 40 mensen op de pay-roll. Pharming heeft nog €19 miljoen in kas.
  • Pharming verwacht een omzet in Ruconest te behalen van €3 miljoen dit jaar, en dat is exclusief eventuele verkopen in de Verenigde Staten.

In potentie is de Amerikaanse markt 20 maal zo groot als de Nederlandse. Het wachten is nu op de goedkeuring van de Amerikaanse FDA, de Food and Drug Administration. Ruconest is in ieder geval goedkoper dan haar concurrenten. De belangrijkste concurrent in Nederland, Cinryze van Sanguin, heeft als reactie hierop haar prijs al verlaagd.
 

Koers Pharming

Hoewel de koers dus verschrikkelijk hard (+300%) is gestegen dit jaar, valt die door een aantal factoren enigszins te verdedigen:

  • Het middel is goed en goedkoper dan de concurrentie
  • Er is voldoende cash om anderhalf jaar vooruit te kunnen
  • Er wordt voor het eerst omzet gegenereerd
  • De hoop op een goedkeuring in de VS is groter dan ooit
     

Voorlopig zal de koers nog wat last hebben van winstpakkers. Alles staat of valt met de goedkeuring van de Amerikaanse FDA voor Ruconest. Dat wordt de belangrijkste impuls voor hernieuwde kooplust.
 

Auteur heeft op het moment van schrijven geen positie in Pharming.


Nico Inberg is directeur van Inberg Financial Content te Naarden, www.inbergfinancialcontent.nl

Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de ontwikkelingen op de financiële markten. Nico Inberg is volledig onafhankelijk. Eventuele opmerkingen of aanbevelingen in deze column zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. Nico Inberg aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid ten aanzien van het navolgen van eventuele aanbevelingen of adviezen in deze column. Inberg Financial Content is niet vergunningsplichtig en biedt onafhankelijke informatie aan verschillende media-uitingen.


Ook interessant: