
Wat voor een rendement zou u halen, als u zou beleggen op grond van de krantenkoppen? Wat is toch de aantrekkingskracht van al die wondermooie rendementen waarmee beleggingsfondsen adverteren? Hoe zou het gaan met het prijswinnende hedgefonds, of de winnaar van de Gouden Stier?
Ben ik de enige die zich dit regelmatig afvraagt, of bent u ook nieuwsgierig of alle chocoladeletters en trofeeën daadwerkelijk goud waard zijn?
Helaas hoeft dit niet zo’n lang stukje te worden, want u voelt ‘m wel aankomen. Nee, je wordt niet rijk door alles te verkopen vanwege de onheilspellende berichten in de kranten. En nee, de mooie rendementen van de afgelopen jaren zijn zelden ook de outperformers van de komende jaren.
U wordt verleid met angstige berichten in chocoladeletters en keurmerken en prijswinnende producten die uw hebzucht aanwakkeren. Het menselijk vlees is zwak en we zijn nu eenmaal graag genegen om achter de fanfare aan te lopen als deze loftrompet speelt.
Voorbeelden
Voorbeelden zijn er helaas te over en ik loop het risico anderen tekort te doen door ze niet te noemen. Maar was het u opgevallen dat Alex vermogensbeheer dit jaar opeens niet meer adverteerde? Dat liep toevalligerwijs synchroon met een behoorlijk achterblijvend resultaat. De prijs uit 2011 waarmee men in 2014 nog pronkte, was blijkbaar beperkt houdbaar. Nu zien we vooral mixfondsen (die beleggen in zowel aandelen als obligaties en soms ook nog categorieën) pronken met de veren. Robeco One heeft de reclamezendtijd van Alex overgenomen en laat een gemiddeld rendement zien van 9,7%. Nogal wiedes, de rente is sinds de financiële crisis alleen maar gedaald en sinds medio 2009 is ook de aandelenmarkt zeer sterk herstelt van de beurskrach tussen zomer 2008 en lente 2009. Dus dat een mixfonds de afgelopen jaren een goed rendement heeft behaald, is niet alleen maar te danken aan uitstekende fondsmanagers, maar komt vooral door de gunstige marktomstandigheden.
Sterker, een brede portefeuille met Europese staatsleningen heeft dit jaar al circa 10% behaald (looptijd 5-7 jaar 5,8%, looptijd 10-15 jaar 19,5%). Voor een risico-arme beleggingscategorie een extreem hoog rendement. En dit is helemaal geen garantie dat dit rendement jaarlijks haalbaar is. Maar we worden er wel lekker mee gemaakt.
Het bovengemiddelde rendement dat we nu behalen door de lage rente, is eigenlijk een voorschot op het toekomstige rendement. De meer voorzichtige beleggers staan al tijden aan de zijlijn met grote cash posities of korte looptijden in de portefeuille en missen al deze mooie rendementen. En dan bekruipt je toch weer het gevoel dat dit rendement aan hem of haar voorbij is gegaan.
Aandachtspunt
Het beste is om stoïcijns maar één aandachtspunt in ogenschouw te nemen, namelijk uw beleggingsdoel. Dat is heilig. Om daar te komen heeft u een rendement nodig en, belangrijker, een grote mate van zekerheid dat het bedrag behaald gaat worden. Dat bepaalt de looptijd van uw beleggingen, uw incasseringsvermogen (maximaal toelaatbare tussentijdse koersdaling) en dus de uiteindelijke risicoverdeling. De instrumenten zijn bijzaak, maar des te meer kosten ze hebben, des te hoger het benodigde rendement. En een hoger rendement verhoudt zich tot een hoger risico.
Dit zijn de kleine lettertjes die u in de “disclaimers” ziet staan. Dus hoe kleiner de lettertjes, des te betrouwbaarder de informatie. Daar kan geen chocoladeletter of trofee tegen op.