Cees Vermaas versus Jan Maarten Slagter


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Jan Maarten SlagterCees Vermaas

 

Cees Vermaas (AEX NYSE Euronext) interviewt Jan Maarten Slagter (VEB)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik ben directeur van de VEB sinds oktober 2007 - dat is nu dus ruim vijf jaar. Ik was voordien correspondent van Het Financieele Dagblad in Londen en in een eerder leven was ik advocaat geweest. Bij de VEB zochten ze iemand met verstand van en affiniteit met de financiële wereld, kennis van het recht, de economie en ervaring met de media. Daar paste mijn ervaring goed bij. Bij voorkeur was de nieuwe directeur ook zelf actief belegger. Dat was ik niet. Dus hadden we nog iets om over te praten bij de sollicitatiegesprekken.
 

2. Hoe sta jij tegenover maatregelen zoals Financial Transaction Tax (FTT), bankenbelasting en bouwplannen in de financiële sector? Worden volgens jou de juiste middelen ingesteld vanuit het oogpunt van de belegger en zo niet, hoe zou het dan wel moeten?

Het is goed dat de financiële instellingen sterker worden - bijvoorbeeld door een groter bufferkapitaal. Ook is het goed dat er wordt gewerkt aan het "too big to fail" probleem. Wel ben ik bang dat de FTT en de bankenbelasting hun doel voorbijschieten. Door de banken en andere deelnemers aan de financiële markten zodanig te belasten, worden de markten minder efficiënt. Dit betekent een rem op de economie. Bovendien, we weten hoe het gaat: de rekening wordt altijd bij de eindgebruiker neergelegd: de financiële consument/particuliere belegger.
 

3. Wat zijn de belangrijkste aspecten in de handel voor de retailbelegger?

Transparantie, beste prijs, smalle spread, snelheid van afhandeling, keuze, direct access, tegenpartijrisico.
 

4. MiFID heeft geleid tot openstelling van de markten maar ook tot verregaande fragmentatie. Ziet de particuliere belegger door de bomen het bos nog wel? Is dit nog te repareren?

De particulier profiteert volstrekt onvoldoende van MIFID. MIFID zorgt voor concurrentie tussen handelsplatformen. Daardoor komt er meer mogelijkheid tot handel. De prijsdaling bij transactiekosten is inderdaad ingezet maar het is nog steeds een forse kostenpost voor de execution only retailbelegger.

Vooralsnog leidt dat echter tegelijkertijd tot meer fragmentatie van het handelsvolume. Dat gaat gepaard met grotere spreads, het risico van het niet kunnen krijgen van de beste quotes en dus de beste prijs en risico's bij de afwikkeling. Veel handelsplatformen gebruiken de handel en quotes van de officiële beurs als fall back. Als die fall back echter dunner wordt (wat betreft trades en volume) raakt een optimale prijs en optimale handel steeds verder uit het zicht.

De retailbelegger - als kleine speler in het grote geheel - voelt de nadelige gevolgen als eerste. Hij wordt door brokers, aanbieders van MTF's en beurzen gedwongen op 'speciale platformen'. Daar is daardoor minder handel, minder liquiditeit, een grotere spread en de twijfel of een goede prijs tot stand komt.

De oplossing is een directe toegang voor retailbeleggers op de officiële beurs. Dan weet de retailbelegger zeker dat hij op het meest liquide platform handelt en de grootste zekerheid krijgt. De prijs van een transactie kan dan ook verder omlaag. Nu betaalt een belegger ergens tussen de 7,5 en 10 euro per transactie terwijl een dergelijke transactie op de beurs een paar cent kost.
 

5. Welke informatie wil jij graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Houd je beleggingshorizon in je hoofd, handel niet te veel en denk zelf na, altijd.

 

Volgende interview: Jan Maarten Slagter versus Anne Gram
Vorige interview: Jelle Elzinga versus Cees Vermaas