Cees Smit versus John Beijer


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Cees SmitJohn Beijer

 

Cees Smit (Today's Groep) interviewt John Beijer (Beursfoon)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Sinds begin jaren '90 ben ik actief met beursinformatie. Ons bedrijf is eigenlijk ontstaan omdat ik zelf in die tijd niet aan beursinformatie kon komen. Internet stond toen nog in de kinderschoenen.
Dus het gevolg was dat ik meerdere keren zelf naar de bank moest bellen voor informatie over mijn posities in de markt. Al snel kwam ik in contact met iemand die voor ons een voice respons systeem bouwde voor onze 0900 lijnen. Via die persoon kwam ik in aanraking met iemand die wist hoe je een professionele website kon ontwikkelen, geschikt voor de dienst. En toen dat eenmaal in de lucht was, hadden we een vliegende start en groeide het bedrijf ieder jaar uit zijn jasje.
Het mooie van het beleggingsvak is dat er iedere dag wat te doen is en dat je door middel van een simpele druk op de knop tegenwoordig posities zo weer kan sluiten. Als je bijvoorbeeld een meubelzaak zou hebben en je hebt een hele showroom vol met handel, ben je altijd afhankelijk van collega's of consumenten die jouw handel willen overnemen. Op de beurs is er altijd handel en is het natuurlijk ook erg mooi dat je door middel van computerprogramma's met alle richtingen mee kunt handelen.
 

2. Waar onderscheidt Beursfoon zich ten opzichte van andere aanbieders?

Er zijn de afgelopen jaren vele partijen bijgekomen, maar helaas ook weer vertrokken. In onze branche is het noodzakelijk er iedere dag, van `s morgens vroeg tot `s avonds laat bovenop te zitten.
Mede door de komst van internet gaan de ontwikkelingen op de financiële markten razendsnel. Als er nu een gebeurtenis is aan de andere kant van de wereld, weten wij dit à la minuut. In het verleden hoorde je dat pas `s avonds op het journaal.
Ook is het tegenwoordig zeer makkelijk d.m.v. een druk op de knop om via internet wereldwijd aandelen te aan- of verkopen. Het grootste verschil zit hem dus in het op waarde schatten van de enorme stroom aan nieuws.
Daar is ons team dagelijks mee bezig, van 08.00 tot 22.00 uur. We hebben dus geen glazen bol, maar werken zeer intensief met de allernieuwste software die wereldwijd beschikbaar is en daar plukken onze klanten de vruchten van.
 

3. Waar moet een consument met name op letten als men gaat beleggen?

Als je gaat beleggen is het zeer belangrijk om vooraf een duidelijk plan te maken, en wellicht nog belangrijker, om je aan dat plan te houden. Schat van tevoren in, hoeveel je kan verliezen en hoeveel risico je wilt nemen. Zet nooit in op één paard, maar doe aan spreiding.
We houden tijdens onze seminars altijd de klanten een spiegel voor. Heel vaak hoor je dezelfde verhalen dat als de beurs gestaag oploopt, er lekker wordt verdiend, maar zodra de beurs aan het jojo-en slaat, er flink geld achteraan moet. Door middel van spreiding komt er rust in de portefeuille. Door middel van een vastgesteld plan wordt beleggen weer leuk en simpel. Als men eens 10 procent van het beschikbare vermogen vrij houdt voor derivaten, dan kan je ook in dalende markten je portefeuille beschermen en zelfs extra rendement vergaren.
 

4. Welke grote veranderingen zie je nog gebeuren in de beleggingswereld?

De computer zal steeds meer haar intrede doen als het gaat om beleggen. In het verleden stond men op het Damrak in felgekleurde jasjes tegen elkaar te schreeuwen, maar die hectiek is al jaren voorbij en ook op Wall Street wordt zeventig procent van de handel gedaan in bunkers op industrieparken. Daar staan enorme rijen met servers waar de allernieuwste software op draait en die razendsnel handelen. Wij noemen dit het "nieuwe beleggen". Wij verwachten dat ook steeds meer particulieren zich bij dit soort computerhandel zullen aansluiten. Sinds enige tijd is het mogelijk om je aan te melden bij een systemshop en daar kan een particulier zelf zijn keuze maken welke handelssystemen hij op de voet wilt volgen. Het traditionele beleggen zal dus steeds meer vervangen gaan worden door het computerbeleggen. Je ziet dan ook steeds meer dat de grote partijen tegenwoordig meer ICT-ers in dienst hebben dan beurshandelaren.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Waar winst wordt gemaakt, wordt er door een andere partij verlies gemaakt. Zorg er dus voor dat U uw huiswerk goed voor elkaar heeft en handel zonder emotie.
Zorg voor goede beleggingstools. Als U uw huiswerk goed voor elkaar heeft en gebruik maakt van goede tools en informatie en er bovenop zit, dan kunt U met derivaten zoals opties, turbo's en futures mooie rendementen scoren. Ontbreekt één van deze zaken, beleg dan niet in derivaten, maar hou het bij obligaties en aandelen.
 

Volgende interview: John Beijer versus Geert-Jan Nikken
Vorige interview: Martine Hafkamp versus Cees Smit