Bye Bye God save the Queen


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Diemer de Vries

De uitslagen

Bij het ontwaken vanochtend meteen de teletekst-app aan:

BREXIT-KAMP WINT REFERENDUM OVER EU.

Na de drie zware biertjes van Brouwerij het IJ de avond ervoor, moest ik toch even met de ogen knipperen. Deze uitslag was niet wat de financiële markten en wij hier gisteren verwachtten, maar het is wel gebeurd. Met een opkomst van 72% koos 51.89% van de Britten voor uittreding en 48.11% wilde blijven. Het land is dus hartstikke verdeeld. Grofweg willen de Londenaren (59.9%/40.1%), Schotten (62%/38%) en Noord-Ieren (55.7%/44.3%) in de EU blijven en willen de Welshmen (48.3%/51.7%) en Engelsen (46.8%/53.2%) weg. Het kaartje hieronder laat zien hoe verdeeld de stemmers zijn, het zal een helse toer worden de Schotten en Noord-Ieren binnenbritseboord te houden. Verdeeldheid alom en niet alleen binnen het VK. Wat te denken van de verkiezingen aanstaande zondag in Spanje en volgend jaar in Duitsland, Frankrijk en Nederland?

Verdeling stemmen brexit bremain

De marktbewegingen

De extreme uitslagen direct na de referendumuitslag ebben alweer weg, maar desondanks zijn de verliezen op de beurzen fors en de rentebewegingen idem. Het Britse pond daalde naar het laagste punt in 30 jaar tijd, gemeten ten opzichte van de US dollar. Ten opzichte van de Euro verliest het pond zo’n 5.5%, de Euro op haar beurt verliest 2% ten opzichte van de dollar, dus het pond verliest zo’n 7.5% ten opzichte van de dollar.

USD-GBP dollar pond brexit

De baas van de Bank of England Mark Carney stelt 250 miljard pond aan liquiditeiten ter beschikking om het bankwezen te ondersteunen, de banken en het pond zijn gered! Handelaren schatten de kans op een renteverlaging door de BoE op 14 juli in op circa 50%. Andere centrale banken zullen ook proberen de effecten te dempen, zo interveniëren de Zwitserse, Zweedse en Deense centrale banken in de valutamarkten. Zoals altijd mogen de rating agencies ook hun zegje doen, S&P heeft reeds aangegeven het VK haar AAA rating af te nemen.

De Duitse 10 jaarrente zakte vanochtend bij opening van +0.10% naar -0.17% (om 8:09 uur) en staat bij het schrijven van deze tekst op -0.07%. In de VS zakte de 10 jaar Treasury rente van 1.7% naar 1.4% en nu lezen we 1.53% af. Het Britse brandpunt zelf zag de 10 jaarrente van 1.37% naar 1.01% zakken, nu staat er 1.10%.

Rente 10 jaa GB brexit

Azië trapte de beursverliezen af vannacht met een Nikkei die 7.92% lager sloot, de Europese beurzen laten op het moment verliezen tussen de 3.5% (Zwitserland) en 11.5% zien (Italië), onze eigen AEX staat 6.5% lager en de beurs in London 5%. Bankaandelen worden het hardst geraakt, zo staat Barclays 20% lager. Onze aandelenanalist Marcell Houben zette de blootstelling van Nederlandse financiële instellingen (die hij volgt) aan het VK onder elkaar.

  • Aegon: Operationele vrije kasstroom in 2015 GBP 35m (4% van het totaal) en onderliggende inkomsten voor belastingen GBP 89m (5% van het totaal)
  • ING Group: Zeer beperkte corporate banking activiteiten met in 2015 EUR 556m aan inkomsten (3% van het totaal), assets bedragen EUR 32bn (4% van het totaal)
  • NN Group: Geen
  • ABN AMRO: Zeer beperkte corporate banking activiteiten, minder blootstelling dan ING
  • BinckBank: Geen
  • Delta Lloyd: Geen

En toen…

David Cameron schreef het referendum uit toen hij nog een coalitie vormde met de Liberale Democraten. Zij waren tegen, dus Cameron dacht dat hij zo op slinkse wijze onder het referendum uit zou kunnen komen, doordat zijn coalitiepartner het idee zou wegstemmen. Op het moment dat er gestemd werd, waren de Conservatieven alleen aan de macht en ineens waren er voldoende stemmen voor het houden van een referendum.

Dat heeft hij geweten. Hij kon dan nu ook niets anders dan wat hij net zei tijdens de persconferentie. Hij zal om de rust te bewaren voorlopig aanblijven, maar laat de uittredingsgesprekken aan zijn opvolger die bij het Conservatieve partijcongres in oktober benoemd zal worden. Dit zal waarschijnlijk Boris Johnson worden. De nieuwe regeringsleider zal een beroep doen op het zogenaamde Artikel 50 voor uittreding, dat in 2009 op verzoek van de Britten aan het Europese verdrag werd toegevoegd. Om zijn mandaat bevestigd te zien, zal de nieuwe premier hoogstwaarschijnlijk binnen afzienbare tijd nieuwe algemene verkiezingen uitschrijven, dus mogen de Britten weer naar de stembus gaan.

De ontmanteling van alle afspraken tussen de EU en het VK zal jaren in beslag nemen. Zal het VK verdergaan in Noorse- (EEA-lid), Zwitserse- (bilaterale afspraken), Turkse- (douane-unie) of eigen eiland-stijl (trans-north-sea-trade-investment-pact)? Een sector die met klamme handjes moet afwachten is de financiële sector. In het VK werken 2 miljoen mensen in deze sector, goed voor 66 miljard pond aan belastinginkomsten. Het VK geniet nu van de passporting rights, die het mogelijk maken om vanuit het VK producten en diensten in de hele EU aan te bieden. Als die rechten vervallen, zullen er duizenden bannen verdwijnen. JP Morgan, HSBC en Morgan Stanley hebben hier al lang voor gewaarschuwd. Société Générale voegt meteen de daad bij het woord en maakt zonet bekend dat er 200-300 banen van London naar Parijs verhuizen.
 

In de schaduw van

Er is ook goed nieuws. De Fed maakte gisteren bekend dat alle grote banken aldaar de stresstest hebben doorstaan. Commentaar Moody’s: This year’s exams were “arguably the most stressful stress tests yet”. De Fed meldt dat de banken hun kapitaal meer dan verdubbeld hebben sinds 2009, het aandelenkapitaal van de Amerikaanse banken is met $ 700 miljard toegenomen. Volgende week maakt de Fed bekend hoeveel ruimte de banken krijgen voor dividenduitkeringen, aandeleninkoop en hoe goed hun risicobeheer wordt geacht.

Ondanks alle heisa een goed weekend toegewenst.


Drs. Diemer de Vries CEFA is als trader fixed income verbonden aan NIBC Markets (www.nibcmarkets.com). Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als (educatieve) achtergrondinformatie. De hier weergegeven informatie is nadrukkelijk niet bedoeld als beleggingsadvies. Tevens is deze column geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Hoewel de informatie met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, wordt geen garantie gegeven voor de juistheid en volledigheid van de informatie. De lezer wordt ontraden om van deze informatie gebruik te maken zonder vooraf een beleggingsadviseur te raadplegen. U neemt te allen tijde zelf uw beslissingen, en bent daar alleen zelf verantwoordelijk voor.


Ook interessant: