I buy from the white faces


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Marc Vijver

De schuldencrisis gaat weer een nieuwe week in. Veel gezichten trekken wit weg, en ongetwijfeld zult u ook deze week weer tussen hoop en vrees heen en weer geslingerd worden. Vertwijfeld vraagt u zich misschien af of u niet beter helemaal kunt stoppen met beleggen. Voor sommigen is dat inderdaad een goed idee.

Als beleggen alleen maar een kwelling voor u is in dit soort periodes, is het beter om in elk geval minder risicovol te gaan beleggen of helemaal te stoppen. En als uw financiele continuiteit op korte termijn in gevaar komt, dan moet u iets heel pijnlijks doen; verlies nemen en verkopen op lage koersen. U heeft dan teveel risico genomen en zult op de blaren moeten zitten. 

Maar als u verkoopt, moet u zichzelf wel 1 ding beloven; namelijk dat u ook niet meer gaat starten met beleggen als alle koersen weer hoger staan en het zonnetje weer doorgebroken is. Of erger nog, dat u niet nu overstapt naar een belegging die het wel goed heeft gedaan (bijvoorbeeld goud). Want op die manier koopt u steeds na een stijging en verkoopt na een daling en dat gaat zeker mis.

Hoe ver deze daling nog doorgaat weet niemand, al zijn er genoeg 'experts' met uiteenlopende meningen daarover. Verkopen als het niet echt hoeft lijkt mij dan ook niet slim. Denkt u maar terug aan begin 2009. Toen dacht bijna niemand dat het ooit nog goed zou komen, waarop de koersen zeer sterk herstelden. U denkt misschien dat ik gemakkelijk praten heb als adviseur, maar ik ben zelf ook een belegger en heb dus ook fors last van de huidige onrust.

Maar ik blijf beleggen, want ik geloof (nu meer dan ooit) in het mondiale bedrijfsleven. Sterker nog, ik breng mijn aandelenweging terug naar het door mij gewenste niveau ten koste van overige beleggingen. I buy from the white faces.
 

Marc Vijver is directeur van The Index People te Haarlem, www.indexpeople.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: