Business as usual


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Marc Vijver

In de afgelopen financiële crisis bleek dat banken teveel bezig zijn geweest met korte termijn successen. Daarbij zijn lange termijn doelen zoals het voortbestaan zelf achter de horizon verdwenen. Zoals gebruikelijk doet bijna iedereen eraan mee, en vallen alleen degenen die iets te enthousiast waren van de wagen.
 

Overheid poetst weg...

Aangezien banken een essentieel onderdeel van de economie zijn, worden de problemen doorgeschoven en weggepoetst door de overheden. Een nationalisering hier, creatieve staatssteun daar. Inmiddels is het bankenlandschap flink veranderd. Er zijn namelijk minder partijen, die ieder voor zich ook minder risico nemen.
 

.... maar niet het echte bankprobleem

Vraag maar eens een hypotheek of een lening bij uw bank. Maar sommige dingen blijken lastig te veranderen. Want verder lijkt alles weer business as usual. Onderdeel daarvan zijn de bonussen (“we blijven toch binnen de regels, Jan-Kees?”), maar ook de wederopbouw van diensten die ouderwets winstgevend zijn. Bijvoorbeeld turbo’s en dure beleggingsfondsen. Allemaal producten die niet GEkocht worden, maar VERkocht worden aan de klanten.
 

Aandeelhouderswaarde in plaats van voorbeeldbank

Het lijkt mij een gemiste kans. De staat der Nederlanden had namelijk een prachtige kans om van de ABN AMRO een voorbeeldbank te maken. Met nette producten en heldere diensten. Het gevolg daarvan is echter wel een lagere winstgevendheid, en daarmee een lagere verkoop opbrengst bij de beursgang over een aantal jaar.

De politiek heeft door haar keuze voor aandeelhouderswaarde anders beslist, en dat vind ik jammer. Als belastingbetaler zou ik daar namelijk best wat voor over hebben op korte termijn. Zeker in de wetenschap dat daarmee de basis van de financiële infrastructuur van Nederland uiteindelijk een stuk steviger wordt. Maar lange termijn denken is waarschijnlijk niet meer van deze tijd…
 

Marc Vijver is directeur van The Index People te Haarlem, www.indexpeople.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: