Bregret?


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Erik Aalbers

Met een vreemd voorgevoel ging ik vorige week donderdagavond naar bed. De dag van de stemming voor of tegen een Brexit in de UK leek af te stevenen - als je alle commentaren, peilingen, opinies en wedkantoren moest geloven - op een eclatant ‘remain’. Daar was zo ongeveer iedereen wel van overtuigd. Inclusief de financiële markten die in de aanloop na een aanvankelijke daling de weg omhoog weer hadden gevonden.

En toen, de volgende ochtend, het nieuws van 6 uur: de Engelsen hadden in meerderheid (een kleine weliswaar) gestemd voor een Brexit. Paniek op de financiële markten, koersen van aandelen, rentes en valuta vliegen alle kanten op. De ratio is volledig weg, irrationeel gedrag leek de bovenhand te voeren.

En voordat u denkt, “alweer een poging om marktontwikkelingen te analyseren”, deze column probeert het gedrag van beleggers en financiële markten in perspectief te plaatsen. Het perspectief van wat er tot nu toe bekend is over de gevolgen van een Brexit.
 

Unchartered territory

Wat als er een ding duidelijk is, is het wel dat politici, financiële markten en beleggers eigenlijk niet zo goed weten wat er nu gaat gebeuren. In beleggerstermen spreken we van unchartered territory: een gebied waar we nog niet eerder zijn geweest. Dit kan een niet eerder behaald koersniveau zijn, maar ook - zoals in deze situatie - een event dat we nog niet eerder meegemaakt hebben en waarvoor we geen referentie hebben.
 

Referentiepunten beleggers

Beleggers maken veel gebruik van referentiepunten: een bepaald koersniveau (bijvoorbeeld een alltime high voor een index, of de aankoopkoers van een aandeel of obligatie), maar ook welke reactie financiële markten lieten zien bij een bepaalde gebeurtenis. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat ‘we’ ervan uitgaan dan centrale banken alles blijven doen om de economie te ondersteunen. Ieder slecht cijfer wordt beantwoord met de hoop dat centrale banken meer stimulerende maatregelen nemen. Het wordt als een soort anker gezien: een houvast. In de theorie van behavioral finance heet dit dan ook ‘anchoring’.
 

Spijt

De afgelopen dagen zag ik echter nog een ander element uit de gedragspsychologie optreden: spijt. Spijt is het gevoel dat optreedt wanneer een verkeerde beslissing is genomen. Van de vele beslissingen die worden genomen op beleggingsgebied, zijn er altijd wel een aantal aan te wijzen waarover je spijt kunnen hebben. Het hoort erbij en het gaat erom hoe je daar in de toekomst mee omgaat.

Verbazingwekkend is het wel dat er onder een deel van de Engelse bevolking een soort van spijtgevoel heerst over de stemming. Alsof men zich achteraf beseft wat de gevolgen zouden kunnen zijn van deze stemming. Ook beleggers lijken spijt te hebben van hun initiële gedrag op 24 juni. Na de ‘paniekverkopen’ van afgelopen vrijdag en deels ook maandag, volgden een aantal dagen met sterk herstel, waardoor het nu lijkt alsof er weinig gebeurd is. Business as usual, maar is dat wel zo ?

In mijn opinie heeft dit te maken met het feit dat we unchartered territory bereikt hebben. De toekomst is een ‘Journey into the unknown”: een weg waarvan niemand nog de richting kent. Dat maakt mensen onzeker, zowel in het dagelijkse leven als op beleggingsgebied. De ankers zijn er niet. Het leidt tot onrust (sterke volatiliteit), en tot gevoelens van spijt.
 

Maar wat nu?

De Brexit discussie is nog niet voorbij. De onrust zal nog wel even voortduren. We zullen moeten wennen aan een situatie die onbekend is en waarvoor geen ankers of vuistregels bestaan. Dit levert onzekerheid op. Maar voor spijt over een verlopen stemming in de UK lijkt het te laat.


Drs Erik Aalbers RBA is als Senior Vermogensbeheerder verbonden aan “Andreas Capital” (www.andreas-capital.com) en is eigenaar van “Aalbers Financial Services”. Deze op persoonlijke titel geschreven column dient uitsluitend als achtergrondinformatie en is nadrukkelijk niet bedoeld als beleggingsadvies. Tevens is deze column geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. U neemt te allen tijde zelf uw beslissingen en bent daar alleen zelf verantwoordelijk voor.


Ook interessant: