Bob Hagemans versus Bob Hendriks


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Bob HendriksBob Hagemans

 

Bob Hagemans (Optimix) interviewt Bob Hendriks (BlackRock)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik zit sinds 1997 in het vak. Gedurende de afgelopen jaren heb ik zowel de advieskant; de risicomanagementkant maar ook de “productentenkant” van het vak gezien. De voornaamste beweegreden voor mij om voor het beleggingsvak te kiezen was en is de afwisseling die het met zich meebrengt. Geen jaar is hetzelfde geweest sinds 1997 en dat maakt het vak erg interessant.
 

2. Als "fondsenproducent" heb jij een goed inzicht of kijkje in de keuken bij de diverse fondsen: wat maakt volgens jou een succesvol fonds/team of portfolio manager?

Volgens mij is dat een team dat aan de actieve kant in staat is consistente outperformance te realiseren over een cyclus heen. Aan de passieve of index kant is dat een team dat juist de index zeer dicht weet te volgen. Wat belangrijk is, is dat de fondsmanager/het team ervaring heeft met het managen van fondsen in zowel positieve- als minder positieve markten en dat deze ervaring relevant en positief is. Kortom: het is belangrijk dat een fondsmanager niet ervaring op aan het doen is met uw geld.
 

3. Hoe kijk jij aan tegen actief of passief beleggen? Vooral met betrekking tot risicomanagement en het behalen van (out)performance?

De discussie over actief en passief beleggen is inmiddels alweer een tijdje aan de gang, ook in Nederland. Met actief beleggen worden fondsen bedoeld die proberen een benchmark/index te verslaan en derhalve outperformance proberen te leveren. Passief beleggen heeft betrekking op fondsen danwel ETF’s die een index zo goed mogelijk proberen te volgen. Deze laatste fondsen zijn overigens alles behalve “passief”. Ik denk dat het voor beleggers belangrijk is om die combinatie van producten te kiezen, die het beste zijn of haar visie tot uitdrukking kan brengen.
 

4. Naast fondsen bieden jullie ook zogenaamde analytics aan. In dat verband, wat zou volgens jou een goed risicomanagement proces op zijn minst moeten bevatten?

Het is goed te beseffen dat risicomanagement iets anders is dan risico’s vermijden. Beleggers betalen fondsmanagers namelijk om juist risico’s te nemen. Om een voorbeeld te noemen: als een belegger belegt in Europese aandelen, dan verwacht hij dat de fondsmanager belegt in Europese aandelen en daar dus ook risico exposure naar heeft. Een goed risicomanagement proces moet de fondsmanager in staat stellen de risico’s in portefuille te hebben die hij juist wil nemen en de risico’s te vermijden die hij niet in de portefeuille wil hebben. Dat klinkt overigens makkelijker dan dat het in de praktijk is.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Weet waar u in belegt. Wat ik hiermee wil zeggen is dat voordat u een product aanschaft u die extra “muisklik” doet om 1 niveau dieper te kijken naar kosten, exposure, risico’s etc. Om een voorbeeld te geven: als u een indexproduct aanschaft, weet u dan welke exposure deze index u geeft? In de praktijk komt het helaas nog wel eens voor dat een belegger bijvoorbeeld wereldwijd in aandelen wenst te beleggen, inclusief emerging markets maar de exposure naar de emerging markets niet heeft omdat hij een wereldwijde ontwikkelde aandelen index heeft aangeschaft.

 

Volgende interview: Bob Hendriks versus Edwin Wierda
Vorige interview: Jeroen Vetter versus Bob Hagemans