
De koers van goud is sinds de start van dit jaar met meer dan 20% gedaald en noteert nu rond de $ 1300 per ounce. Sommige beleggers verminderen hun allocatie naar goud, dat traditioneel gebruikt wordt om zich in te dekken tegen bepaalde risico’s, zoals extreme inflatie of een financiële crisis. Sinds ETF Securities 10 jaar geleden ’s werelds eerste goudtracker ontwikkeld heeft, is het mogelijk voor beleggers om efficiënt te handelen in fysiek goud. Het blijft wel goed om te realiseren dat het goud dat alle wereldwijd uitstaande goud-ETF’s dekt, slechts 1% bedraagt van het goud dat ooit uit de grond is gehaald.
Voor goudmijnbedrijven, die al te kampen hadden met hoge kosten van dure projecten, te dure overnames en incapabel management, betekende de lagere goudkoers geen goed nieuws. Historisch gezien levert een belegging in een goudmijnaandeel een bepaalde hefboom ten opzichte van de koers van goud. Belangrijkste reden hiervoor is dat veel kosten relatief vast zijn en de opbrengsten per ounce met name bepaald worden door de koers van goud. Dit heeft geleid tot een koersval van meer dan 50% sinds de start van dit jaar.
Op dit moment zitten we midden in de periode waarin de goudmijnbedrijven hun cijfers publiceren. Verschillende bedrijven hebben al afschrijvingen laten zien op de waarde van hun mijnen, als gevolg van de lagere goudprijs.
ETF Securities is van mening dat de afwaarderingen en de huidige koersniveaus van goudmijnbedrijven deze sector nu weer interessant maken. In de praktijk noteren de bedrijven nu onder hun boekwaarde. Dit wil zeggen dat zelfs als er nog meer afwaarderingen plaatsvinden, deze met de huidige niveaus eigenlijk al in de koers verdisconteerd zijn. Op de middellange termijn geeft dit in ieder geval steun aan de aandelenkoersen. Het voordeel van een belegging in een ETF is de spreiding over verschillende aandelen in de sector, bijvoorbeeld op basis van de DAXglobal Gold Miners Index, waarin 30 wereldwijde goudmijnaandelen zijn opgenomen. Er hoeft dan geen keuze gemaakt te worden tussen welk bedrijf het nu precies wel of niet goed zal doen en welke wel of niet mogelijk overgenomen zal worden. Ondanks dat we misschien nog niet de allerlaagste koersen hebben gezien, denken we dat het voor beleggers met een langere beleggingshorizon interessant is om opnieuw naar deze sector te kijken.
De bovenstaande ontwikkelingen hebben ook invloed op de koers van goud. Als het delven van goud voor een aantal bedrijven niet meer rendabel is, dan betekent dat nieuwe investeringen uitgesteld worden en dat mijnen gesloten worden. Samen met het lagere aanbod van gerecycled goud (dat een groter aanbod oplevert wanneer de prijs van goud hoog is), zorgt dit voor een afname van het totale aanbod van goud. Tegelijkertijd is de vraag naar juwelen en gouden munten vanuit centrale banken sterk als gevolg van de lagere koersen. Ondanks de oplopende rente, de positievere vooruitzichten van de economie en afbouw van de monetaire verruiming zorgt deze vraag-aanbod verhouding op de langere termijn voor een bodem onder de goudprijs.
Auteur heeft op het moment van schrijven positie in genoemde Physical Gold tracker.