Limiet order of bestens order?


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Een limiet order is een order waarbij u precies opgeeft op welke koers u ten slechtste wilt handelen. Stel u wilt een aandeel kopen. De bied-laat is € 6,14 - 6,20 en u geeft als limiet € 6,17. Boven de € 6,17 wordt uw handel niet gedaan. Echter indien er net handel plaatsvindt op € 6,15 dan kunt u geluk hebben en voor € 6,15 kopen. Bij verkoop is dit vanzelfsprekend omgekeerd. Een limiet wordt ook gebruikt in een stoploss order en trailing stoploss order.

Een bestens order wordt uitgevoerd op de eerste prijs waarop op dat moment gehandeld kan worden. Dat kan best onzeker zijn.

Voordeel behalen

In het boek Beter Beleggen met producteigenschappen, technische & fundamentele analyse, verkrijgbaar bij bol.com, legt auteur Robert Baars (oprichter BeursEffecten) onder andere ook uit hoe voordeel behaald kan worden bij de manier waarop orders worden opgegeven.

Bestens of limietInvloed volume

Geeft u de beursorder bestens op, dan wordt deze uitgevoerd tegen de eerstvolgende koers waarop handel is. Bij aandelen waarin veel wordt gehandeld tijdens de handelsdag (groot handelsvolume) hoeft dit vaak niet tot problemen te leiden. Maar het kan wel! En hoe lager het handelsvolume (absoluut, maar ook in verhouding tot de grootte van uw beursorder), hoe gevaarlijker dit is. En op een beurs als de eerder genoemde OTCBB moet dit helemaal niet gedaan worden!

Voorbeurs order opgeven

Buiten de handelsdag om, dus voorbeurs, is het ook gevaarlijk om een bestens order in te leggen. De openingskoers wordt bepaald aan de hand van de orders die op dat moment klaarliggen (de openings rotation). Zitten daar veel bestens orders tussen naar één kant, dan geeft dit grote koersuitslagen. Bijvoorbeeld door veel bestens kooporders zal de koers aardig opgedreven worden. Vaak zal gedurende de handelsdag dan de koers tegengesteld bewegen omdat de druk weg is.
 

Limiet bepalen voorkomt onnodig verlies

Eind jaren '90 en begin 2000 was dit het fenomeen. Veel beleggers hadden bestens orders opgegeven om aandelen te kopen. De koers opende procenten hoger, om die koersstijging dezelfde dag nog in te leveren. Soms binnen een uur. Veel beleggers hadden hoog gekocht en zagen meteen verlies. Het verdient dus aanbeveling om goed uw grens te bepalen. Niet dat u dan geen verlies maakt, maar het voorkomt onnodig verlies.
 

Gerelateerde informatie: