Ben Labohm versus Rob de Haas


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Rob de HaasBen Labohm

 

Ben Labohm (Alpha Capital) interviewt Rob de Haas (NIBC Markets)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik zit nu 33 jaar in het vak en begon in 1982 voor de KasBank op de Optie Beurs. Daarvoor heb ik drie jaar in de toeristenbranche gewerkt. De toeristenbranche is een geweldige wereld, maar er zat toen nog niet veel dynamiek in de branche. Ik was zoekende naar een nieuwe uitdaging. De Optie Beurs bestond nog niet zo lang, ontwikkelde zich snel en dat een oom in de directie van de KasBank zat, deed de rest.

Na de KasBank ben ik 21 jaar werkzaam geweest bij Theodoor Gilissen Bankiers. Sinds medio 2008 ben ik bij SNS Securities verantwoordelijk voor de dienstverlening aan de zelfstandige vermogensbeheerders (ZV’ers) en adviseurs.
 

2. Hoe zie jij over 10 jaar de onderlinge rolverdeling van financiële instellingen, onafhankelijke adviseurs en beleggers?

In ieder vakgebied is plek voor gespecialiseerde dienstverleners. Ik geloof dan ook in het model waarbij ZV’ers en adviseurs nog veel meer dan nu het beheer en advies aan beleggers overnemen van de grootbanken. De vijver is voor deze specialisten daardoor nog enorm gevuld. De laatste jaren heeft die groei dan ook een versnelling doorgemaakt en ik verwacht dat dit nog lang doorgaat. Kijk naar veel landen om ons heen, waarbij de verhouding ook veel meer doorslaat richting zelfstandige vermogensbeheerders die het beheer doen, dan in Nederland.

Wat tevens helpt bij deze ontwikkeling, is dat je bij de vermogensbeheerders de afgelopen jaren een verdere professionalisering ziet van de dienstverlening. Het spreekt voor zich dat ik graag zie dat deze groei voor een belangrijk deel bij SNS Securities plaats vindt. Over die groei zijn wij momenteel uitermate tevreden.

Verder zie je op dit moment dat er nu veel belangstelling is voor passief beleggen. Ik verwacht nog wel groei, maar ook daar zal een kentering komen. Een deel van de eindbeleggers zal nog steeds individuele namen in hun portefeuilles willen zien. ZV’ers kunnen een grote toegevoegde waarde leveren om te voorzien in die behoeften.
 

3. Wat zijn je mooiste herinneringen sinds je start in het beleggingsvak?

Dat zijn er veel, hoe obligaat dat ook klinkt. Ik heb vanaf het begin gemerkt, dat ik veel voldoening haal uit het neerzetten en professionaliseren van een dienstverlening, met als uiteindelijk resultaat een groei van deze dienstverlening. Iets realiseren voor je klanten door vasthoudend en creatief te zijn. Het binnenhalen van een prospect, waarbij de betreffende partij dan voor jouw werkgever kiest, zijn mooie herinneringen. Dat blijft een enorme drijfveer, of je nu net twintig bent of over de vijftig. En dan zijn er natuurlijk ook geweldige anekdotes uit de beginjaren van de Optie Beurs, waar ik met veel plezier aan terugdenk.
 

4. Welke informatie wil of kan je niet (meer) missen?

Dan kom ik toch op mijn netwerk en het enorme zakelijke (en privé) gemak van internet en het e-mailverkeer om zaken snel te regelen. Neem alleen al het inplannen van afspraken met meerdere personen waar secretaresses vroeger uren op zaten te zwoegen. We kunnen ons niet eens meer voorstellen dat het anders is geweest.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Wilt u starten met beleggen of veranderen van dienstverlener? Overweeg dan zeker een ZV’er of adviseur. Bedenk vooraf wat u verwacht van deze partij en praat met kennissen waarvan u weet dat zij beleggen. Ga googlen en maak een gedegen voorselectie. Kijk op de site (van de AFM) of de vermogensbeheerder een vergunning heeft en of deze samenwerkt met een gespecialiseerde depotbank, zoals SNS Securities, waar uw gelden en effecten worden bewaard. Praat vervolgens met diverse vermogensbeheerders om de beste match te vinden. Als u een keuze heeft gemaakt, geef deze vermogensbeheerder dan de tijd en gelegenheid om zichzelf te bewijzen.
 

Volgende interview: Rob de Haas versus Jeffrey Schumacher
Vorige interview: Peter van Galen versus Ben Labohm