De mens lijdt het meest ...


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Nico Inberg

Zo nu en dan kom je op het internet interessante uitspraken tegen van bekende beursgoeroes als Warren Buffett, Jeremy Grantham en andere investeerders met een bewezen trackrecord. Zo las ik van de week een verhaal over Peter Lynch1, die in de jaren ’80 en ’90 Fidelity’s Magellan Fund leidde. Hij maakte een gemiddeld rendement van 29% per jaar. Wat nog interessanter is aan deze man, zijn de opvattingen die hij er als belegger op na houdt. Een aantal inzichten en tips wil ik hier graag met u delen.
 

Meer geld verloren door angst voor correctie

Een gemiddelde belegger verliest meer geld aan het voorkomen van een correctie, dan aan een correctie zelf. Mensen maken zich dus continu zorgen en kopen bescherming voor het geval dat die correctie komt. Zoals het spreekwoord zegt: de mens lijdt het meest, onder het lijden dat hij vreest. Die correctie komt echt wel, alleen weten we niet wanneer, en vanaf welk niveau. Hierdoor wordt er nodeloos geld verspild aan beschermingsconstructies. Lynch zegt, en ik ben het van harte met hem eens: ‘als al onze angsten bewaarheid worden, hebben we heel wat meer om zorgen over te maken dan alleen wat beursverliezen'.
 

Goede business beter dan goed management

Een bekende uitspraak van Lynch is: 'ga voor een bedrijf dat door elke idioot bestuurd kan worden, want vroeg of laat komt die idioot aan de macht'. Het bestuur is natuurlijk belangrijk, maar het bedrijf moet vooral in een goede business zitten, waar marges zijn en groei is. Lynch zocht bedrijven uit als Procter & Gamble, die door de jaren heen altijd goed geld verdiend hebben.
 

Flexibel, nederig, en leren van fouten

Volgens Lynch is het qua beleggen onmogelijk om 9 van de 10 keer goed te zitten. Lynch gaat uit van een scoringspercentage van 60%. Spreiding en de kunst om je verlies te erkennen, en dus ook te nemen, zorgen ervoor dat een belegger de schade zoveel mogelijk kan beperken.
 

Market timing zinloos

Economen proberen de rente en de stand van de economie te voorspellen. Dat kost een hoop tijd en brengt u nergens. Volgens Lynch is de economie zo ingewikkeld, dat het geen zin heeft te proberen hierop te anticiperen. Liever gaat hij uit van een evenwichtige asset allocatie gebaseerd op een bijbehorend risicotolerantie, zodat u 's nachts in ieder geval kunt slapen.
 

Altijd wel iets om zorgen over te maken

Wie de financiële pagina’s van de kranten leest, ziet dat er altijd wel wat aan de hand is. Desondanks weten bedrijven toch jaarlijks winst te maken en zelfs te groeien. Volgens Lynch heeft beleggen dan ook meer te maken met je maag, dan met je hersenen. Het is de kunst niet telkens te reageren wanneer er weer eens een doemscenario uit de kast getrokken wordt. En inderdaad, van de laatste drie correcties zijn er meer dan tien juist voorspeld…. Laat u dus niet te snel bang maken en vertrouw op uw keuzes. Uiteindelijk zal een lange adem en een goede spreiding ervoor zorgen dat het rendement vanzelf naar u toekomt.
 

1Bron: The Motley Fool - How Peter Lynch Destroyed the Market


Nico Inberg is directeur van Inberg Financial Content te Naarden, www.inbergfinancialcontent.nl

Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de ontwikkelingen op de financiële markten. Nico Inberg is volledig onafhankelijk. Eventuele opmerkingen of aanbevelingen in deze column zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. Nico Inberg aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid ten aanzien van het navolgen van eventuele aanbevelingen of adviezen in deze column. Inberg Financial Content is niet vergunningsplichtig en biedt onafhankelijke informatie aan verschillende media-uitingen.


Ook interessant: