
Een eerste reactie op grondstoffen als beleggingscategorie is vaak dat dit zeer gespecialiseerde kennis vereist. Men denkt onder andere aan futuresmarkten, seizoenseffecten en grote producenten of boeren en afnemers die beter geïnformeerd zijn.
Voor een individuele grondstof is dit misschien het geval. Ik zou ook niemand aanbevelen om in bijvoorbeeld koffie of natural gas te beleggen voordat men de onderliggende markt volledig uitgeplozen heeft.
Dit is echter een probleem dat ook bij reguliere aandelen speelt. Om precies te achterhalen wat precies de koers en dividenden bepaalt van bijvoorbeeld het aandeel Unilever of Shell, dient men zich ook te verdiepen in de wereldwijde activiteiten, plannen, concurrentie, jaarrekeningen, etc. Als er vervolgens iets gebeurt met dit specifieke bedrijf, dan is de invloed op de koers aanzienlijk ; met andere woorden is er sprake van een specifiek risico.
Indextrackers maken het mogelijk om dit specifieke risico voor een groot gedeelte weg te diversifiëren. In geval van een aandeel als Unilever kan dit met een indextracker die bijvoorbeeld de Europese Food & Beverage sector, Europese aandelen, of zelfs wereldwijde aandelen volgt. Hoe breder de index, des te beter het specifieke risico weg gediversifieerd wordt. Een belegger die weinig tijd heeft om zich te verdiepen in specifieke bedrijven en toch een gespreide portefeuille wil opbouwen kan op deze manier beleggen in aandelen, waarbij het minder belangrijk is hoe elk bedrijf precies presteert. Het is algemeen bekend dat de verdeling van de portefeuille over de verschillende vermogenscategorieën (aandelen, obligaties, grondstoffen) uiteindelijk voor ongeveer 80% het rendement bepaalt. De keuze tussen bijvoorbeeld Unilever of Nestlé is van ondergeschikt belang.
Voor grondstoffen geldt dit op dezelfde manier. Individueel zijn er grote verschillen in resultaten. Zo heeft koffie de afgelopen 6 maanden1 een rendement laten zien van -10.4%, terwijl cacao +10.7% opleverde. De brede DowJones-UBS Commodity Index (DJ-UBSCI) vertegenwoordigt 20 individuele grondstoffen, die onder te verdelen zijn in Agricultuur, Energie, Edelmetalen, Industriële metalen en Vee. Het rendement van deze brede index over dezelfde periode bedraagt 9.6% positief.
Ook hier is spreiding weer van groot belang. Beleggers met een overtuiging dat we het ergste van de economische crisis achter ons hebben en geloven in het herstel, zouden kunnen inzetten op een thema als industriële metalen, dat geïmplementeerd kan worden met een tracker op koper. Om het risico te beperken dat deze overtuiging toch (nog) niet correct is kan teruggevallen worden op de bovenstaande theorie: de weging van grondstoffen in de totale portefeuille heeft een groter effect op het uiteindelijke rendement dan de keuze tussen de 20 individuele grondstoffen (lees ook deze basisinformatie over trackers).
1 Gemeten vanaf 12 December 2012
Auteur heeft op het moment van schrijven geen positie in genoemde effecten.