
Op 1 september 1977 trad ik in dienst als bankemployé bij een bank in Utrecht.
Ik vergeet nooit meer de les van mijn vader na afloop van mijn eerste werkdag. Ik vertelde hem over het leuke contact met een klant van de bank die ik geholpen had. En passant vertelde ik ook mijn vader de naam van de klant en om welke transactie het ging.
Mijn vader, zelf werkzaam geweest bij een bank als procuratiehouder, gaf mij er behoorlijk van langs.
Mijn vader had het over het “bankgeheim”.
ING verkoopt klantgegevens?
Vorige week wekte de ING bank bij de publieke opinie veel commotie over haar plannen om betaaldata en betaalgedrag van haar klanten bij wijze van proef geanonimiseerd te verkopen aan bedrijven.
Mede door de onduidelijkheid over de privacy werd op de plannen over het algemeen zeer negatief gereageerd.
Toezichthouders de Nederlandsche Bank en AFM mengden zich tevens in de discussie. De president van de Nederlandsche bank, de heer Knot, wilde niet direct het initiatief in de kiem smoren maar pleitte er wel voor dat banken meer terug moeten naar de kerntaken om het vertrouwen te herstellen.1
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) riep alle banken op met de maatschappij in gesprek te gaan over de gegevens van klanten.2
Reactie ING op commotie
De ING bank heeft via een open brief aan de klanten haar excuses aangeboden voor de onduidelijkheid met betrekking tot deze proef van het aanbieden van data voor commerciële doeleinden. Tevens is de proef tot nader order uitgesteld.
BNP Paribas kondigde op 18 maart aan om handelspartners informatie te verstrekken over klantgegevens.
Onderstaand een korte opsomming van een aantal gedachten.
- Alle gegevens liggen toch al op straat. Denk eens aan ons surfgedrag (Google).
- Conservatieve opvattingen uit het verleden. Banken moeten innoveren om te overleven en kunnen creditcardmaatschappijen als voorbeeld nemen. Het verdien- en winstmodel zal moeten worden aangepast aan de technologische ontwikkeling.
- Het gebruik van klantgegevens kan het vertrouwen van de consument schaden.
- Het is onduidelijk voor welke privacy gevoelige zaken de consument precies toestemming geeft bij een akkoord.
- Banken dienen zich maatschappelijk voornamelijk bezig te houden met kredietverlening en het herstellen van het vertrouwen.
- Bestaat het bankgeheim nog?
Ingevolge de kredietcrisis is het verdien- en winstmodel van banken onder druk gekomen. Er wordt om economische redenen gezocht naar “nieuwe” winstbronnen, wat verklaarbaar is.
Maatschappelijk hebben banken echter ook een zeer grote verantwoordelijkheid. Het rotsvaste vertrouwen in banken is door de kredietcrisis en bonuscultuur de afgelopen jaren enorm afgebrokkeld.
Deze stap van de banken komt mogelijk veel te vroeg.
In de financiële dienstverlening is vertrouwen van essentieel belang.
1 Bron: NOS Journaal 13 maart 2014
2 Bron: De Autoriteit Financiële Markten website. AFM roept alle banken op gesprek te gaan over big data 17-3- 2014.