As january goes, so does (not) go the year?


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Erik Aalbers

We zijn 6 weken onderweg in het nieuwe jaar, de outlookbijeenkomsten zijn wel voorbij, iedereen heeft zijn zegje kunnen doen over de verwachtingen voor 2014 en zoals ik in mijn vorige column al zei: de consensusvisie voor aandelen is unaniem positief.

En toen kwam januari. Een goed begin is het halve werk, toch…? En dus daalde de MSCI wereld index met maar liefst 3,7% in dollars. De onrust over tapering, de groei van de Chinese economie en valuta van opkomende markten stak weer de kop op. Hebben we het nu met zijn allen fout gezien? En wat zegt deze maand voor de rest van 2014?

Januari is van oudsher een maand die veel kan zeggen voor de rendementen in de rest van het jaar. Dit wordt het januari-effect genoemd. Het januari-effect valt onder de kalender effecten: dit houdt in dat aandelen in bepaalde perioden of op specifieke dagen beter presteren dan op andere.

Over de afgelopen 35 jaar is bekeken voor de S&P500, de Dow Jones en de Nasdaq in hoeveel procent van de jaren een positieve januarimaand gevolgd werd door een positief beleggingsjaar. Voor meer dan 70% van de jaren deed dit opgeld. En dus zouden we kunnen zeggen dat een goede januari maand een goede indicator is voor een goed rendement.

Hoe laat zich dit merkwaardige fenomeen verklaren? Er zijn twee redenen te noemen. De eerste is windowdressing: aan het einde van het jaar halen vermogens- en fondsbeheerders de slechte aandelen uit portefeuilles om hiermee deze slechte rendementen in de eindrapportages te voorkomen. De herinvestering vindt dan vaak aan het begin van het jaar plaats in ‘goede’, ‘veilige’ aandelen. De tweede reden is meer psychologisch van aard: beleggers zijn aan het begin van het jaar vaak hoopvol voor het komende jaar. Dit uit zich in optimisme en koopgedrag hetgeen weer leidt tot hogere koersen.

Tegen beide argumenten is wel wat in te brengen overigens: windowdressing komt zeker wel voor en de slechte aandelen uit portefeuille gooien is niet zo erg moeilijk. In het nieuwe jaar de juiste aandelen terugkopen is echter minder eenvoudig als het lijkt. En de psychologie van de belegger is zeker een belangrijke reden voor aan- of verkopen. Of het te maken heeft met optimisme aan het begin van een nieuw jaar? Het zou kunnen. Het lijkt echter eerder op kuddegedrag. En dat manifesteert zich zowel in opwaartse als neerwaartse bewegingen. Beleggers willen ‘de boot’ niet missen en volgen de meerderheid. En in deze januari maand was dat verkopen.

Geen windowdressing dus dit jaar, ook geen koopoptimisme onder beleggers, maar een typisch staaltje van kuddegedrag als gevolg van oplaaiende onrust. Beleggers waren alle positieve outlooks vergeten en wilden zo snel mogelijk hun risicovolle beleggingen verkopen en inruilen voor defensieve obligaties. Geen januari effect derhalve, of het moet een van die zeldzame negatieve januari effecten zijn geweest. 

En gezien de eerste weken van februari en de vooruitzichten van economisch herstel die nog altijd zichtbaarder worden in met name Europa, durf ik te stellen dat deze keer het gezegde “As January goes, so does not go the year” opgaat. We kunnen ons opmaken voor een van die jaren waarin een negatieve maand januari gevolgd wordt door een positief beleggingsjaar.

En wat betreft het beleggen op basis van kalenders: ik geloof niet dat het veel houvast biedt om beleggingsbeslissingen op te baseren. De fundamentals zijn veel belangrijker dan de tijd van het jaar.


Drs Erik Aalbers RBA is als Senior Vermogensbeheerder verbonden aan “Andreas Capital” (www.andreas-capital.com) en is eigenaar van “Aalbers Financial Services”. Deze op persoonlijke titel geschreven column dient uitsluitend als achtergrondinformatie en is nadrukkelijk niet bedoeld als beleggingsadvies. Tevens is deze column geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. U neemt te allen tijde zelf uw beslissingen en bent daar alleen zelf verantwoordelijk voor.


Ook interessant: