Arent Thijsen versus Willem Johannesma


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Willem JohannesmaArent Thijsen

 

Arent Thijsen (T&E effecten) interviewt Willem Johannesma (Man)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Sinds januari 1990. De beweegredenen waren duidelijk, ik was al met beleggen bezig tijdens mijn studie en kreeg de kans om bij Bank Mees & Hope aan de slag te gaan als trainee op particulier vermogensbeheer, een mooier begin kon ik me niet wensen.
 

2. Kan je ons wat meer vertellen over een CTA/Managed Futures Fund zoals jullie flagship fonds MAN AHL?

AHL is onderdeel van Man Investments en is een vermogensbeheerder die valt onder de categorie Commodity Trading Advisors (CTA). AHL is opgericht in 1987 door de heren Adam, Harding en Lueck (vandaar AHL) en beheert circa 20 miljard USD voor particuliere en institutionele relaties. In Nederland heeft AHL het fonds Man AHL Diversified Markets sinds 1994 en heeft dus hier een trackrecord van bijna 18 jaar. AHL belegt in futures (vandaar de term Managed Futures) om op een efficiënte manier gebruik te maken van opwaartse en neerwaartse trends in financiële markten. Trends ontstaan in markten door vooral niet-rationele factoren, zoals kuddegedrag van beleggers. Dit opsporen van trends is geheel kwantitatief, er komen geen menselijke emoties aan te pas. Vooral in neerwaartse markten zijn trends sterk aanwezig, waardoor CTA’s juist in dat soort markten toegevoegde waarde laten zien als compensatie voor verliezen op andere risicodragende beleggingen zoals aandelen.
 

3. Waarom zou een belegger een CTA toevoegen aan zijn portefeuille?

CTA’s zijn een uitstekende, misschien wel de beste, beleggingen om spreiding in een portefeuille aan te brengen. Juist door het hierboven genoemde kenmerk dat ook en misschien wel vooral in dalende markten rendement wordt gemaakt, bieden CTA’s bescherming in neerwaartse markten. Ik zie het ook als een aandelenvervanger; de beweeglijkheid is vergelijkbaar met aandelen maar de voor risico gecorrigeerde maatstaf, de Sharpe-ratio, is vele malen beter door het uitstekende rendement de afgelopen 18 jaar. CTA's zijn zeer liquide en kennen weinig drempels om erin te beleggen, het kan al vanaf 100 EUR.
 

4. Met welke nieuwe ontwikkelingen in de Hedge Fund branche moet een belegger rekening houden dan wel op inspelen?

Er is na de kredietcrisis een veel grotere nadruk komen te liggen op transparantie, liquiditeit en tegenpartij risico. Naar mijn idee zijn dat zaken die in de huidige omgeving voor de belegger sterk moeten meespelen in hun beslissing, dus niet alleen kijkend naar de beleggingspropositie maar ook naar de organisatie achter de beleggingen. Is het risicomanagement robuust genoeg en is de organisatie zo ingesteld dat ze transparantie en liquiditeit kunnen waarborgen?
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Het gaat er bij beleggen niet alleen om hoeveel je wint als je het goed hebt, maar hoe beperk je het verlies als het je het niet goed hebt. Door de verlieskansen te beperken, hou je ruimte over om een positief rendement te maken. Om dit te kunnen behalen zal je soms andere wegen moeten bewandelen. Dit kan zoals gezegd door CTA’s, maar ook door andere hedgefund categorieën zoals Long Short Equity op te nemen in je portefeuille, ten koste van long-only aandelen.

 

Volgende interview: Willem Johannesma versus Jack Cox
Vorige interview: Eduardo Alvarez versus Arent Thijsen