Anne Gram versus Marc Vijver


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Marc VijverAnne Gram

 

Anne Gram (Anne Gram BV) interviewt Marc Vijver (Index People)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Per toeval kwam ik in 1989 op de beurs terecht en werd mij een baan aangeboden. En dat is erg goed bevallen. Na de derivatenhandel en risicomanagement ben ik sinds 2000 betrokken bij vermogensbeheer. Wij bewijzen dat het wel degelijk mogelijk is om de klant een goede dienst te bewijzen zonder dubbele bodem of verborgen agenda.
 

2. Wat was voor jou de drijfveer om Index People op te zetten?

Na de verkoop van mijn vorige onderneming wilde ik zelf op de “Index People manier” manier beleggen, maar dit was (en is nog steeds) nergens verkrijgbaar. Daarom ben ik het zelf maar gestart met mijn compagnon Reinder Kuperus. Wij bieden vermogensbeheer aan dat uitgaat van brede spreiding en lage kosten. Want een goed en stabiel rendement krijg je door rampen te vermijden en niet door het voortdurend zoeken naar die ene klapper.
 

3. Wat verwacht jij op het gebied van vermogensbeheer in Nederland de komende 5jaar+?

Na de fase van stockpicking op de lokale markt en de fase van product pushing komt nu een fase van extreme tweedeling tussen aanbieders die efficiënte en gespreide portefeuilles aanbieden en nichespelers. Het aantal FTE’s kan met circa 40% omlaag daardoor.
 

4. Werk je liever met indexfondsen of ETF's en hoe beoordeel je deze?

Bij Index People hebben geen voorkeur. Als wij besluiten in een (deel)markt te beleggen zoeken we op dat moment de beste manier om het rendement van die markt (bèta) zonder frictie (en verrassingen) te kunnen genereren. De aspecten die wij beoordelen zijn velerlei; juridische constructie, belastingoptimalisatie, tracking difference, slippage bij in/uitstappen, omvang en reputatie, etc.etc.

Soms betekent dit ETF’s, soms indexfondsen, en soms nog meer uitgeklede institutionele index oplossingen die wij voor particuliere klanten gebruiken. Deze vrijheid hebben wij omdat we transacties altijd in bulk, via gespecialiseerde kanalen afhandelen.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Zonder technische kennis kun je best een auto besturen, maar deze niet ontwerpen, repareren of onderhouden. U kunt de effectenmarkt ook zo zien. Een beetje speculeren is een leuke hobby voor een particulier, maar levert u straks niet het gewenste pensioen op.

Beleggen is voor lange termijn, strategisch van aard en vereist kennis; probeer dat niet zelf thuis in een uurtje per week te doen. Vermogensbeheer is echt een vak.

 

Volgende interview: Marc Vijver versus René Frijters
Vorige interview: Jan Maarten Slagter versus Anne Gram