Anjers voor Pedro


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Diemer de Vries

Nieuwe week, nieuwe verkiezingsuitslag. In Portugal heeft de eerste coalitieregering die de rit van 4 jaar heeft uitgezeten sinds het einde van de dictatuur in 1974 de verkiezingen gewonnen, zij het zonder een meerderheid in het parlement te behalen. De sociaaldemocraten en christen-democraten behalen waarschijnlijk 99 van de 230 zetels. Een minderheidsregering is geen goed plan, want ook daarvan zat er maar eentje de rit uit sinds 1974. Rente 10 jaar Portugese staatsobligatieDat betekent dat premier Pedro Passos Coelho nadat hij de bloemen in ontvangst heeft genomen nog een partij moet toevoegen aan zijn kortingscoalitie. Zijn beleid is gekenmerkt door het korten van alle uitgaven en subsidies (overheidsuitgaven zijn met 11 miljard teruggedrongen) en het verhogen van vrijwel alle belastingen die mogelijk zijn. Verder heeft Pedro voor EUR 9.5 miljard aan staatsbezittingen geprivatiseerd, ruimschoots boven het door de eurogroep gestelde doel van EUR 5.5 miljard. De rente op de 10 jaar Portugese staatsobligatie is sinds 2012 gezakt van ruim 17% naar 2.3% vandaag (Zie grafiek. bron: Bloomberg). Laat dit een voorbeeld zijn voor de Grieken.
 

Staatsschuld Portugal

Het is helaas niet allemaal hosanna in Portugal, de staatsschuld als percentage van het BBP blijft omhoog denderen (130% nu), de begroting sluit bij lange na niet en de laatste jaren hebben ongeveer 250.000 (gediplomeerde) jongeren het land verlaten. De werkloosheid is gezakt van een hoogtepunt van 17.5% in maart 2013 naar 11.7% nu, echter de verborgen werkloosheid schijnt enorm te zijn. Tellen we die mee dan zou zo’n 20% van de bevolking werkloos zijn. Toch laat Portugal zien dat het electoraat hoop kan krijgen ondanks het gevoerde bezuinigingsbeleid. Niet verrassend was Rajoy een van de eerste die Passos Coelho feliciteerde, 20 december wacht de Spaanse premier dezelfde test. De upgrade van Spaanse staatsobligaties door S&P (van BBB naar BBB+) is een welkom duwtje in Rajoys rug.
 

VS

Werkloosheid VS

Ook in de VS loopt de verborgen werkloosheid op, het werkloosheidspercentage is gedaald en blijft laag, omdat steeds minder mensen zich als werkloze aanmelden. In het grafiekje (bron: Bloomberg) staan de werkloosheid en de participatiegraad samen afgebeeld, ze dalen hand in hand.

Als de participatiegraad gelijk was gebleven aan de participatiegraad van voor de crisis zou de werkloosheid in de VS zo’n 10% zijn. De participatiegraad van 62.4% die we nu lezen is de laagste sinds 1977. De kans op een renteverhoging in december (afgaande op Fed funds futures) zakte afgelopen vrijdag van 42% naar 32%. De kans op een renteverhoging in januari wordt ingeschat op 40%. Fed dot-plot september De meest uitgesproken duif van de Fed (Kocherlakota van de Fed Minneapolis) zei “the U.S. central bank would have been “totally justified” if it had increased policy stimulus to combat low inflation when it met last month, adding that negative interest rates could be a useful policy tool. “My main point -- this is a time to think about adding accommodation, not a time to be thinking about taking it away”. Waarschijnlijk is Kocherlakota ook degene die een negatieve dot in de Fed dot plot van September zette. Elk lid van de FOMC (federal open market committee) maakt zijn renteverwachting voor een bepaalde periode kenbaar, de Fed publiceert deze verwachtingen in een grafiekje: de Dot-Plot. In september verwachtte een lid een negatieve rente in 2016, zie afbeelding (bron: FED).
 

Eurozone

Deze week komen er weer verschillende Eurozone landen naar de markt om het handje op te houden. Oostenrijk wil EUR 1.43 miljard ophalen met de 2023 en 2025 leningen, Duitsland een halfje met de 2046 lening (1.27% rendement) en EUR 4 miljard met de 1% 2025 (0.54% rendement), ook Ierland heeft nog een miljardje nodig. Dat wordt vechten, want de ECB slokt dit kleingeld zo op…


Drs. Diemer de Vries CEFA is als trader fixed income verbonden aan NIBC Markets (www.nibcmarkets.com). Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als (educatieve) achtergrondinformatie. De hier weergegeven informatie is nadrukkelijk niet bedoeld als beleggingsadvies. Tevens is deze column geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Hoewel de informatie met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, wordt geen garantie gegeven voor de juistheid en volledigheid van de informatie. De lezer wordt ontraden om van deze informatie gebruik te maken zonder vooraf een beleggingsadviseur te raadplegen. U neemt te allen tijde zelf uw beslissingen, en bent daar alleen zelf verantwoordelijk voor.


Ook interessant: