André Brouwers versus Hans Oudshoorn


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Hans OudshoornAndré Brouwers

 

André Brouwers (Beleggingsinstituut) interviewt Hans Oudshoorn (Alex)

 

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik werk sinds 25 juni 2000 bij Alex, dus betaald in het vak alweer bijna veertien jaar. Neem ik mijn tijd bij de Postbank mee, dan staat de teller op zestien. Mijn passie voor de beurs ontstond veel vroeger. Op mijn twaalfde, zesentwintig jaar geleden, ‘betrapte’ mijn vader me toen ik met mijn neus in de Gooi- en Eemlander op de pagina van de aandelenkoersen zat. De gedachte om met geld meer geld te maken intrigeerde me toen al.

Vanaf mijn vijftiende ben ik zaken op gaan schrijven. Wat denk ik dat er met het aandeel ABN AMRO gaat gebeuren en wat gaat de rente doen? Toen ik mijn eerste spaarcenten bij elkaar had gesprokkeld, onder andere met het bezorgen van bovengenoemde krant, en als zeventienjarige mijn eerste effectentransactie deed, was ik verkocht. Ik kocht 100 aandelen KBB (Koninklijke Bijenkorf Beheer) op fl. 100 en toen ik ze een paar weken later op fl. 109 verkocht, kon ik mijn geluk niet op. De bank ook niet. De torenhoge transactiekosten van toen, 1,75% bij aan- en verkoop, zijn tegenwoordig ondenkbaar. Naast mijn studie economie aan de UvA, deed de vader van m’n beste vriend de rest voor mijn enthousiasme. Hij werkte bij een effectenbank en vertelde regelmatig over de wondere wereld van de aandelenhandel.
 

2. Waarom vind je het opleiden/informeren van de belegger zo belangrijk?

Een bakker bakt brood, een timmerman bouwt huizen. Tegelijkertijd kunnen ze allebei belegger zijn. In hun eigen vak zijn ze specialist, maar als ze beginnen met beleggen treden ze een nieuwe dynamische wereld binnen. Met belangstelling, goede moed en veel vragen. Dat blijkt wel tijdens de (online) trainingen die we met de Alex Academy verzorgen. Met ons team ontmoeten we jaarlijks veel beleggers die willen leren beleggen en antwoorden zoeken. Hoeveel risico kan en wil ik dragen? Hoe werken de verschillende beleggingsinstrumenten en hoe pas ik ze toe? Hoe bouw ik een portefeuille op die bij mijn doelstelling(en) past? Hoe kan ik risico’s beperken en toch rendement maken? En hoe werkt een beursordersysteem? Wie zelf verantwoordelijk wil zijn moet wat tijd investeren, maar dat levert naast een goed gevoel nog geld op ook.
 

3. Welke investering op de beurs was voor jou het meest waardevol? In geld of in ervaring.

Het ‘grappige’ is dat geld en ervaring in mijn geval onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn én in mijn geheugen staan gegrift. Ik heb een keer veel geld verloren met het incourante aandeel Imeko Holding, een melkpoederfabriek. Op basis van geruchten en zonder me goed verdiept te hebben in de onderneming en de mogelijke gevolgen van incourante aandelenhandel kocht ik begin jaren negentig 12.500 aandelen op fl. 3,95. Nou, dat heb ik geweten. Toen ik een paar dagen later, stralend van oor tot oor, wilde verkopen op fl. 4,15 lukte dat niet. Er was geen handel. Geen handel? Er stond in de krant toch een koers van fl. 4,15? Een kat en muis spel ontstond, uiteindelijk heeft de vader van mijn vriend gebeld met de handelaar van het aandeel. Op fl. 3,00 (je leest het goed) kon ik verkopen. Oh, wat voelde ik me slecht. Ik heb toen een maand lang slecht geslapen, maak daar twee maanden van...
 

4. Waarin durf jij nu te investeren en waar blijf jij momenteel sowieso uit?

Bedrijfsobligaties waarvan de coupon gekoppeld is aan de marktrente gecombineerd met een step up, ofwel een rente-opslag. Dat zijn vaak leningen van financials. Daarnaast heb ik om te spreiden nog een aantal leningen van (kleinere) bedrijven uit de reële economie. Het is goed zoeken, een hobby van me, maar ze zijn er nog. Daar zit 50% van mijn geld in. Saai, maar het doet wat het moet doen. Rendement maken bij een laag risico.

Verder stop ik maandelijks een vast bedrag in AEX ETF’s, in de volksmond trackers genoemd. Dit simpele instrument volgt exact de AEX. Staat de AEX op 400, dan kost de tracker € 40. Ongeacht de koers van de index, en dus de tracker, koop ik. Spreiden in de tijd dus.

De essentie van deze strategie? Je koopt, als de index hoog staat en iedereen hebberig is relatief weinig trackers. Als de index laag staat (magere beursjaren komen weleens voor…) en iedereen angstig is, koop je juist veel trackers. Vanwege deze brede (goedkope) basis en smalle (dure) top, noem ik het ook wel ‘Egyptisch beleggen’. De voordelen: je belegt contrair en schakelt emotie uit, met de prettige gedachte dat de kans dat de AEX naar 0 gaat erg klein is. Een index en daarmee de tracker heeft dus een soort ijzeren bodem. En mocht de dag ooit komen dat de AEX op 0 staat en geen AEX bedrijf meer bestaat, dan troost ik me met de gedachte dat we waarschijnlijk allemaal niet meer met beleggen bezig zijn.

Daarnaast heb ik een positie in de drie A’s: AMG, Arcelor Mittal en Aperam. Daaromheen heb ik optieconstructies gebouwd. Verder heb ik nog wat speculatieve mining fondsen en speel ik weleens offensief in op een beweging van de AEX, DAX of de S&P 500. Dat blijft leuk!
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Kees de Kort zei eens in een gesprek ‘als je een effectenrekening opent en je stort geld, doe je mee aan de Champions League’. Een leuke vergelijking. Een effectenrekening openen is inderdaad zo gedaan en een order ligt met een paar muisklikken op de beurs. En dan komt het. Naast het feit dat je als belegger zelf je grootste tegenstander bent (angst en hebzucht in toom houden), handel je niet alleen tegen je buurman. Ook de Lionel Messi’s van de financiële wereld, goed geïnformeerde partijen zoals Goldman Sachs zijn je opponent.

Goed nieuws! Laat het je niet afschrikken, maar wees je er bewust van. De beurs is nog steeds dé plek waar je met een beheersbaar risico je geld voor je kunt laten werken. Alleen moet je wel leren hoe. Volg daarom een training, lees een boek en leer zelf ‘hengelen op de beurs’. Het boek Beleggen voor Dummies heb ik samen met mijn collega Peter Siks geschreven vanuit de overtuiging dat iedereen kan beleggen, ook jij. Vragen? Stel ze gerust via Twitter: @HansOudshoorn.

 

Volgende interview: Hans Oudshoorn versus Sem van Berkel Sr.
Vorige interview: Hans de Geus versus André Brouwers