Aloys Mattijssen versus Michael Ahrens


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Michael AhrensAloys Mattijssen

 

Aloys Mattijssen (Money2work) interviewt Michael Ahrens (Cyclustrader)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik heb tijdens mijn studie aan de Universiteit van Maastricht een boek geschreven over de technische analyse. Nadat ik afstudeerde in 1994 begon ik met een andere partner aan een uitgever van een maandblad voor de technische analyse, dat we zes jaar later aan Elsevier verkochten. Vanaf 1998 werd ik vermogensbeheerder. Mijn belang in deze zaak heb ik vijf jaar geleden verkocht omdat ik weer puur voor mezelf wilde gaan traden. Dat doe ik nu nog steeds, in combinatie met een partnership in een opleider voor financiële professionals, waar ik behalve trainer ook verantwoordelijk ben voor het product management en operations. Daarnaast geef ik enkele keren per jaar een driedaagse trading cursus en schrijf ik regelmatig blogs en columns op mijn site (zie link hierboven).
 

2. Op welke wijze kijk je zelf naar de financiële markten?

De financiële markten zijn feitelijk een (virtuele) ontmoetingsplaats van vraag en aanbod. De redenen van vraag of aanbod kunnen heel divers zijn, maar markten worden door mensen gemaakt en groepsgedrag is voor een deel voorspelbaar. Derhalve geloof ik dat markten ook voor een deel voorspelbaar zijn. Volgens mij bewegen koersen in cycli, waarbij er diverse cycli van verschillende lengte zijn. Cycli kunnen elkaar versterken of elkaar compenseren. Wat ik doe is mij vooral op de kortere 'time frames' richten en te kijken in welke cyclusfase wij zitten. Met andere woorden, zitten we in de opwaartse fase of de neerwaartse. Dit gegeven, tezamen met de actuele trend, geeft een goed beeld van de mogelijke koersrichting, waarop gehandeld kan worden.
 

3. Bestaat er een 'heilige graal' bij het traden of beleggen?

De zoektocht naar de heilige graal, het ultieme systeem of de ultieme indicator bestaat al zo lang als mensen beleggen. Wat maar weinigen weten: de heilige graal bestaat en iedereen bezit die zelf. Mijns inziens bestaat de heilige graal uit een reproduceerbaar proces bij het beleggen en traden. Het gaat erom de beslissing over kopen of verkopen op een reproduceerbare, dus meetbare wijze te nemen. Dus geen onderbuikgevoel of emoties, maar een set van regels, een proces derhalve. Dit proces beschermt ons tegen emotionele valkuilen en maakt het beleggen en traden meetbaar, waardoor we in staat zijn fouten te analyseren en te verbeteren.
 

4. Heb je nog een goed boek dat je beleggers en traders kunt aanbevelen?

Ik heb over de afgelopen 20 jaar honderden boeken over trading, beleggen, opties en dergelijke gelezen, waarbij er maar heel weinig zijn die mij zijn bijgebleven. Veelal staat er hetzelfde in met een andere strik erom. Maar er zijn uitzonderingen. Een daarvan is het Duitse boek van Michael Voigt, "Das Grosse Buch der Markttechnik". Voor een ieder die redelijk Duits beheerst (een vertaling laat nog op zich wachten) is dit een aanrader.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Beginnende en gevorderde beleggers moeten zich altijd focussen op het risico van een trade of belegging. Het gaat er niet om hoeveel geld je kunt verdienen, het gaat erom of de verhouding van het potentiële resultaat ten opzichte van het potentiële risico correct is. Dat bepaalt op de langere termijn het verschil tussen succes en teleurstelling.
 

Volgende interview: Michael Ahrens versus Harry Geels
Vorige interview: Louis Witte versus Aloys Mattijssen