Albert van Zadelhoff versus Hans van Dijk


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Hans van DijkAlbert van Zadelhoff

 

Albert van Zadelhoff (Triodos Private Banking) interviewt Hans van Dijk (IBS)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

In 1987 begonnen bij de toenmalige ABN, daar op basis van verschillende stages gemerkt dat ik vooral geboeid werd door het beleggingsvak, in al haar facetten. Eerste functie was een marketingfunctie om het effectenbezit onder cliënten te stimuleren. Het waren de innovatieve jaren met de Optiebeurs, Direct Beleggen en beleggingssoftware. De marketingfunctie vervolgens in de praktijk gebracht met cliënten, hetgeen prima beviel. Je werd echt hun vertrouwenspersoon. Vervolgens mijzelf gespecialiseerd tot vermogensbeheerder. En na prima ervaringen bij ABN/AMRO en Kempen bijna tien jaar geleden besloten om zelfstandig te worden (onder het motto liever kleine baas dan grote knecht). Mede dankzij de recente versterking van ons bedrijf word ik nog iedere dag bevestigd in de juistheid van mijn keuze toen.
 

2. Ik ken je als gedreven adviseur die stichtingen en verenigingen adviseert over hun strategische beleggingskeuze en integrale rapportage verstrekt van de verschillende vermogensbeheerders. Hoe denk je dat deze rol zich ontwikkelt in de toekomst?

Echt onafhankelijk advies als fiduciair beheerder is door de crises in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden, aangezien belangen tussen opdrachtgever en adviseur dan 100% parallel lopen. Daarnaast is de financiële wereld complexer en beweeglijker geworden wat een deskundig advies des te belangrijker maakt. Ik ga ervan uit dat deze rol zich verder zal ontwikkelen, ook op het gebied van begeleiding bij directe investeringen in het kader van bijvoorbeeld impact investing.
 

3. Obligaties renderen bijna niets meer. Wat raad jij stichtingen en verenigingen aan te doen?

Goed om vast te stellen dat de extreme rentedalingen van dit decennium hebben geleid tot hoger dan verwachte rendementen op obligaties. Instellingen hebben door dit surplus ook meer buffers kunnen aanhouden.

Belangrijke kwestie is waarvoor dienen de obligaties voor deze instellingen: om inkomen te genereren voor projectuitgaven c.q. ter delging van kantoorkosten, of juist als algemene buffer. Kortom een advies louter gebaseerd op het huidige lage rendement is onvolledig: het risico is net zo belangrijk. Dus veelal zullen instellingen genoegen moeten nemen met een lager rendement, gegeven hun risicoacceptatie. Waar een hoger risico wel acceptabel is zijn er voldoende mogelijkheden om het rendement te verhogen, bijvoorbeeld door alternatieven op te nemen en/of een (groter) belang in aandelen te nemen.
 

4. Duurzaam beleggen is voor jouw doelgroep erg belangrijk. Hoe ziet de toekomst van het duurzaam beleggen eruit volgens jou?

Duurzaam beleggen is een containerbegrip: iedereen verstaat er iets anders onder. Wat inmiddels wel duidelijk is, is dat duurzaam beleggen net zo goed rendabel kan zijn als traditionele beleggingen. De ontwikkelingen gaan verder: er zullen kostenefficiënte producten komen die een volledige screening op het gebied van duurzaamheid waarborgen terwijl op het gebied van impact investing meer concrete initiatieven zullen komen.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Kies voor volstrekt onafhankelijke partijen met een goed onderbouwd verhaal, wees kritisch in het beoordelen van financiële dienstverleners, en vraag altijd door.

 

Volgende interview: Hans van Dijk versus Martijn Rozemuller
Vorige interview: Wytze Riemersma versus Albert van Zadelhoff