Afscheid van aandelen


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Marc Vijver

De krantenkoppen zijn vet, het is weer volop crisis. Het is ook nogal wat om na 10 jaar beleggen in aandelen gemiddeld zo’n 30% van uw vermogen kwijt te zijn geraakt, nog afgezien van het verschil met sparen en belasting en inflatie. Had ik maar gespaard, verzucht menigeen. 

Is het dan tijd om afscheid te nemen van aandelen? Misschien wel. Want de generatie die het vermogen bezit wordt steeds ouder, en wil en kan dus ook steeds minder risico nemen met het vermogen. En de pensioenfondsen zijn ook bijna op hun top, om daarna langzaam aan te gaan leeglopen qua beheerd vermogen doordat gepensioneerden meer geld krijgen dan de werkenden betalen aan de fondsen. Netto koper zullen zij de komende 15 jaar niet zijn.

Daar komt bovenop de wereldwijde afbouw van financiële hefbomen (deleveraging) nog eens, die met name een rem op de economische groei zal zetten en lagere aandelenwaarderingen tot gevolg hebben.

Dus maar afscheid nemen van aandelen? Dat kan natuurlijk, maar alternatieven zijn ook schaars. Obligaties bieden nauwelijks rendement en vastgoed ziet er (door dezelfde deleveraging) ook niet goed uit de komende jaren. Als u inderdaad afscheid neemt van aandelen en gaat sparen accepteert u in feite een stilstand of langzame achteruitgang van uw vermogen. Het slaapt best lekker, totdat een liter benzine of een brood ineens 3 Euro kost.

Of toch in aandelen? De AEX index levert u vandaag de dag een dividendrendement op van 4,2%. Natuurlijk kan dit nog best afnemen als bedrijfswinsten lager worden. Maar tegen de tijd dat die liter benzine of uw brood echt 3 Euro kost, zullen de dividenden ook hoger zijn dan vandaag. Hoe minder aandelen in de mode zijn, hoe beter uw kansen liggen.
 

Marc Vijver is directeur van The Index People te Haarlem, www.indexpeople.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: