De AEX-index: kameleon


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Marc Vijver

De AEX-index is een rare index; deze index stopt steeds de 25 bedrijven die het jaar daarvoor in trek waren (veel waard zijn op de beurs én waarvan de aandelen veel omzet hebben) in de index. Hé, dat klinkt een beetje als het cultiveren van een hype-aandeel. Dat klopt; niet voor niets waren ooit prominente rollen weggelegd voor KPNQuest en WorldOnline. Logisch dus dat de AEX-index wel wat weg heeft van een kameleon met soms meerdere keren per jaar wisselingen.
 

Wijziging AEX 2011, uw risico

Op 21 maart wordt de index weer herzien. Aangezien er nu om technische redenen een fonds teveel in zit, moet er eentje -in dit geval BAM- uit. Maar regelmatig worden ook fondsen opgekocht of gaan failliet, en bestaat de index ineens uit maar 23 fondsen. 

Daarmee moet u zich sterk afvragen wat u eigenlijk koopt. In 2000 was dat voornamelijk IT, na de DotCom crash werden dat vooral financials en nu zijn dat vooral bedrijven die tastbare producten maken zoals staal, elektronica, levensmiddelen en olie. Als bezitter van een AEX belegging heeft u zonder enige transactie toch steeds gewisseld van het soort belegging. 

De belangrijkste tekortkoming van de AEX Index regels is dan ook het ontbreken van een verdeling van het aantal beschikbare plekken over sectoren. Op die manier kan namelijk worden voorkomen dat beleggers die zich spiegelen aan de AEX-index (bv. trackers, maar ook allerlei beleggingsfondsen) geforceerd achter hypes aanlopen. Ik pleit dan ook voor een radicale herziening van de index regels. En tot die tijd beleggen wij niet of nauwelijks in de AEX voor onze klanten.
 

Marc Vijver is directeur van The Index People te Haarlem, www.indexpeople.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: