U krijgt de adviseur die u toekomt


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Marc Vijver

Als u een jaar of 10 geleden bent gaan beleggen, is de kans groot dat u het volgende rijtje AEX-Index aandelen uit uw portefeuille herkent: Aegon, Ahold, Baan, CMG, Fortis, Getronics, ING, KPN, KPNQwest, UPC, Versatel.

Van de meerderheid van deze aandelen bent u inmiddels verlost doordat deze op een minimaal bedrag van de beurs gehaald zijn of failliet zijn gegaan. Maar ook op de nu nog overblijvende aandelen heeft u vele tientallen procenten ingeleverd. Een enorme scheur in de broek waar u liever niet aan herinnerd wilt worden, en uw adviseur van destijds ook niet. Moet u uw oor niet (meer) laten hangen naar uw adviseur?
 

De meute achterna?

Adviseurs lopen over het algemeen de meute achterna aan de hand van het recente verleden. Het is ook lastig om mensen te overtuigen van toekomstvisies die op dat moment nog geen waarheden zijn. Een luisterend oor vindt de adviseur -helaas- alleen met een populair verhaal.

U krijgt als consument dus gewoon waar u om vraagt; applaus van jaknikkers die ook nog geld vragen voor hun adviezen.
 

Verantwoordelijkheid nemen!

Hoe u dit kunt voorkomen? Door simpelweg zelf verantwoordelijkheid te nemen voor uw financiële zaken. En dan bedoel ik niet dat u alles zelf moet gaan doen en beursexpert moet worden. Integendeel; het gevolg daarvan is meestal dat u het als hobby gaat zien, en hobby’s kosten nu eenmaal geld.

Ik bedoel dat u na moet denken over eenvoudige vragen zoals de hoeveelheid geld die u zou kunnen missen, de lange termijn verwachtingen van een investering, uw maximale risico’s en wat u gaat doen als dit zich risico zich manifesteert. Als u de antwoorden van uw adviseur niet snapt, bijvoorbeeld door allerlei jargon, dan zit u bij de verkeerde adviseur.

Om goed na te denken over uw vermogensgroei hoeft u echt geen beursexpert te zijn.
 

Marc Vijver is directeur van The Index People te Haarlem, www.indexpeople.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: