Ad Nooten versus Ruud Hoefnagels


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Ad Nooten

 

Ad Nooten (ADN Beursanalyse) interviewt Ruud Hoefnagels (TradersWinkel)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Daarvoor moet ik ver terug en wel 36 jaar, 16 was ik toen ik mijn eerste aandelen kocht. FGH aandelen waren het, zoiets blijft bij. De reden om dit te doen was mijn vader. Een top bridger, dus een man van systematieken. Hij smulde van de beurs en hij heeft mij aangestoken.
 

2. Je beheert een aantal sites waarop vele analisten hun visie plaatsen, het is een breed spectrum aan analyses. Bij welke technieken voel je jezelf het beste thuis?

Ik voel me het beste thuis bij systemen waarbij geen emotie of interpretatie mogelijk is. Vaak zijn dit kwantitatieve modellen. En dan het liefst met zo weinig mogelijk indicatoren. De reden is dat veel systeemontwikkelaars gaan optimaliseren via backtesting. En dat werkte, maar werkt niet naar de toekomst.
 

3. Je hebt mij destijds gestimuleerd om analyses te gaan schrijven, terwijl je me nauwelijks kende. Hoe ga je te werk bij het kiezen van analisten?

Ik denk dat er zo’n 50 analisten bij mij gestart zijn. Ik heb ze een podium gegeven. Velen zijn succesvol geworden, anderen zijn afgehaakt.
Analisten zijn eigenlijk geen beleggers, zoals een voetbalcoach geen voetballer is. Veel beleggers halen dit door elkaar. Ik hou zelf van smeuïge verhalen met goede overredingskracht, prachtig om te lezen, nutteloos om te beleggen. Deze probeer ik op mijn sites te combineren met de saaie analyses, die vaak veel effectiever zijn.
 

4. Er is tegenwoordig erg veel informatie beschikbaar. Hoe kan een belegger naar jouw ervaring het beste te werk gaan?

Als je informatie zoekt om je beleggingsresultaat te verbeteren dan kun je beter Radio en TV uitzetten, daar alle beschikbare informatie toch al in de koers verwerkt is. Je loopt altijd achter de feiten aan. Lees je de informatie uit interesse, dan mag je alles lezen om een beeld van de economie en maatschappij te krijgen. Want het is een boeiende wereld.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Stop met zelf beleggen. Het is een kansloze missie. Zelf beleggen is zo 20ste eeuw. Hoe kan een gewone belegger nu denken dat hij in deze tijd in staat is om succesvol te acteren in het meest complexe spel ter wereld? Een vorm van totale zelfoverschatting. Laat dit spel over aan echte professionals. Moet je dan niks doen met je geld?

Nee, wel degelijk zijn er mogelijkheden. Ik geloof zelf heilig in het concept van de Traderswinkel (red.: zie link bovenaan interview), collective2, Zulutrade. Professionals laten handelen, goed monitoren zodat je zicht hebt in zijn/haar resultaat (=kunde) en dan deze topper volgen, zodat je het zelfde resultaat behaalt als de Pro. Want dat kan tegenwoordig door de nieuwe technieken. Ik denk dat dit Beleggen 4.0 is van de 21ste eeuw.
 

Volgende interview: Ruud Hoefnagels versus Henry van Ginkel
Vorige interview: Rene van de Vondervoort versus Ad Nooten