Achtung bitte!


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Diemer de Vries

Het bestuur heeft het volste vertrouwen in de trainer en denkt er niet aan om in te grijpen, de trainer zelf zegt ook dat hij de boel wel weer op de rit krijgt, het heeft tijd nodig. Dit gaat standaard vooraf aan een voetbaltrainer die zijn congé krijgt, is het niet de volgende dag, dan wel de volgende week. De Duitse regering zegt dat Deutsche Bank absoluut geen steun nodig heeft en in Bild lezen we wat trainersuitspraken van DB’s directeur John Cryan: “kapitaal ophalen is op het moment geen issue”, het accepteren van staatssteun is “out of the question”, “op geen enkel moment heb ik Merkel om steun gevraagd, zelfs geen suggestie daarop”, “vanaf het begin was het duidelijk dat we deze som (die $ 14 miljard boete in de VS) niet gaan betalen, “the DOJ zal ons hetzelfde behandelen als Amerikaanse banken die reeds een compromis hebben bereikt”.

In 2016 zal DB geen winst bijschrijven, Cryan noemt dit jaar een “peak restructuring year”. Om snel geld vrij te maken heeft Deutsche haar verzekeringsbedrijf ABBEY Life Insurance in het VK verkocht aan Phoenix voor ruim 1 miljard Euro. Op 27 oktober horen we de 3e kwartaalresultaten. Tot die tijd kan Deutsche de aandelen- en obligatiekoersen in de financiële sector van wat volatiliteit voorzien, hieronder de tussenstanden. De senior creditcurve begint inverse trekjes te vertonen, zie plaatje. Verder zien we de spread tussen achtergestelde en senior leningen toenemen (in de 2025 looptijd is het rendementsverschil opgelopen van 1.25% naar bijna 3%) en Deutsche’s coco geeft vandaag een rendement van 12,25%. De stress is voelbaar in de hele markt, zo moest NordLB gisteren de geplande emissie van een 7 jaar senior obligatie intrekken. Omdat de marktomstandigheden een emissie niet toelieten, hadden ze vorige week maar naar de markt moeten komen!

Senior curve deutsche bank

Deze week hebben we een aantal soortgelijke transacties uitgevoerd in Spaans papier, hierbij een voorbeeld. De covered bond CEDTDA 3.875% 05/2025 (ES0317046003) handelt op een rendement van 0.51%, dat lijkt duur t.o.v. de meer liquide Spaanse staatslening, de SPGB 1.6% 04/2025 (ES00000126Z1) die op 0.72% rendement handelt. De lening van de regio Madrid (MADRID 1.826% 04/2025, ES0000101651 ) handelt weer ruim 20 basispunten boven de Spaanse staat. Kiest u voor liquiditeit, dan is de ruil van de Cedula naar staat het bekijken waard. Wilt u een grotere sprong voorwaarts maken, dan is de ruil CEDTDA >> MADRID 2025 interessant. Bij S&P hebben alle drie de leningen dezelfde ratings (BBB+), bij Fitch en Moody’s zijn er verschilletjes.

Spaanse verschillen rente

Is Spanje u te ver van huis, dan is Vlaanderen wellicht wat. Gisteren presenteerde de Regio Vlaanderen zich in Amsterdam. Begin volgende week komen zij met een nieuwe lening, hoogstwaarschijnlijk met een 15 jaar looptijd. Vlaanderen heeft een betere rating (Aa2) dan België (Aa3) en u krijgt een premie over de Belgische staatsleningen, bij de laatste emissies zo’n 15 a 30 basispunten. De komende jaren zal Vlaanderen jaarlijks voor ca. 2 a 2,5 miljard Euro uit de markt gaan halen en zo een curve bouwen.

De sociale woningbouw gaat direct gefinancierd worden door Vlaanderen i.p.v. dat de sociale woningbouwinstellingen zelf geld ophalen met een garantie van Vlaanderen erop. Eurostat rekende de gegarandeerde schuld eerst niet mee bij het berekenen van de Vlaamse schuldverhoudingen en nu wel, dan kunnen ze het net zo goed zelf ophalen. De Antwerpse ring gaat op de schop en dat gaat Vlaanderen ook financieren. Kortom, u kan uw geld wel kwijt daar.

Ik werd niet vrolijk van alle ramingen van de Vlaamse financieringsbehoeftes, maar de wereld draait niet door zonder schuld, gegeven dat alle regio’s en landen zich altijd zullen moeten financieren en u als belegger mag kiezen wie u uw goede geld gunt. Dan is de Vlaamse regio een gedegen debiteur met een relatief mooie deur.

Verder zien we na de OECD en het IMF nu ook de WTO waarschuwen voor een afnemende wereldhandel. De wereldhandel groeit in 2016 met 1.7% volgens de WTO, tegen een schatting van 2.8% die ze eerder maakten. Die 1.7% is de traagste groei sinds 2009.

Trump of Clinton maakt niet zoveel verschil, beide hebben al aangegeven het Trans Pacific handelsverdrag af te schieten. Gelukkig zijn Rutte en Hiddink op handelsmissie in Zuid-Korea deze week, aan Nederland ligt het niet!


Drs. Diemer de Vries CEFA is als trader fixed income verbonden aan NIBC Markets (www.nibcmarkets.com). Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als (educatieve) achtergrondinformatie. De hier weergegeven informatie is nadrukkelijk niet bedoeld als beleggingsadvies. Tevens is deze column geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Hoewel de informatie met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, wordt geen garantie gegeven voor de juistheid en volledigheid van de informatie. De lezer wordt ontraden om van deze informatie gebruik te maken zonder vooraf een beleggingsadviseur te raadplegen. U neemt te allen tijde zelf uw beslissingen, en bent daar alleen zelf verantwoordelijk voor.


Ook interessant: