Achteraf is de toekomst niet onzeker


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Marc Vijver

Voor freaks zoals ik was het gisteren smullen; via internet live kijken en luisteren naar het Rondetafelgesprek over het ‘verdwenen pensioengeld’. Het was vooral een welles nietes over details, dat eigenlijk voorbij ging aan het feit dat het huidige pensioensysteem haar langste tijd gehad heeft. Alleen al door de vergrijzing is daar geen speld tussen te krijgen.
 

Rendementen uit het verleden...

Wat wel ter sprake kwam is het feit dat bij prognoses toch vooral het recente verleden als meest relevant wordt ervaren. Experts rekenen daarbij haarfijn voor welke rendementen behaald kunnen worden met bepaalde soorten beleggingen. Tenminste, als de toekomst net zoals het verleden zal zijn. Dus gaan we uit van een tientallen jaren dalende rente, globaliserende markten, economische voorspoed en toenemende welvaart zonder wereldoorlogen en rampen.

Nu kan natuurlijk niemand oorlogen en rampen voorspellen, maar kan wel gezegd worden dat de rentes bijvoorbeeld niet nog eens 3% kunnen dalen. En dat het niet voor de hand ligt dat op een termijn van 15 jaar negatieve rendementen op aandelen (van welke soort dan ook) behaald wordt.
 

.... zijn een gevaar voor de toekomst?

Dat ligt voor de hand, denkt u. Toch worden deze zaken onvoldoende onderkend. Naar nu blijkt zowel door pensioenfondsen (met daarin uw eigen oudedagsvoorziening), als door uzelf. Want meestal wordt vooral geïnvesteerd in de topper van gisteren. Soms pakt het goed uit, maar vaker valt het tegen. U kunt deze valkuil ontlopen, door goed te kijken naar de realiteit en niet blind op een Excel-model af te gaan.
 

Marc Vijver is directeur van The Index People te Haarlem, www.indexpeople.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: