Aandelen met geschreven call optie


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Wanneer u aandelen in bezit heeft (of wilt kopen) en u verwacht geen spectaculaire stijging, is het toch mogelijk om extra rendement te halen. Zonder dat u veel risico gaat lopen. U gaat call opties schrijven op de aandelen, mits de optieseries voorhanden zijn. Dit noemt men gedekt schrijven. Robert Baars (oprichter BeursEffecten) heeft een interessant boek geschreven waarin onder meer gebruik wordt gemaakt van deze strategie: Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse.
 

Optieseries

Niet op alle aandelen bestaan er opties. Via uw informatiekanalen achterhaalt u eenvoudig welke mogelijkheden u heeft om de positie aandelen met geschreven call optie te realiseren.
 

Voorbeeld gedekt call optie schrijven

Aandelen met geschreven call optiesWe nemen als voorbeeld een aandeel XYZ met een koers van € 6,60. We kopen op 1 mei 1000 aandelen, waarop we 10 call opties schrijven. Op de aandelen XYZ bestaat de volgende serie: Call XYZ jun 7,00 en deze levert € 0,30 aan premie op.
 

Rendement

Omdat we de optiepremie ontvangen, betalen we per saldo voor het aandeel geen € 6,60 maar € 6,30. Dat betekent dat indien de koers van XYZ onder de € 6,30 daalt, dat we dan pas verlies gaan maken. Met andere woorden, met call opties schrijven hebben we ons tegen een koersdaling "verzekerd" van ruim 4,7%. In de grafiek herkent u dit punt omdat deze op dat niveau de € 0 euro rendementslijn (de x-as) snijdt.
 

Risico aandelen geschreven calloptie

Het risico bij gedekt schrijven van een call optie ligt met name in een koersstijging van XYZ. Wanneer deze namelijk voorbij de € 7,00 stijgt, dan zal de geschreven call optie uitgeoefend worden. Dit betekent dat de aandelen geleverd moeten worden tegen € 7,00. Vanaf dit koersniveau ziet u in de grafiek de rendementslijn horizontaal lopen.

Explodeert de koers verder omhoog, dan is derhalve het risico dat uw rendement gemaximaliseerd is door de geschreven call optie. U heeft in dit geval een maximale winst van € 0,70 per aandeel. Dat is ruim 11% in anderhalve maand.

Blijft de koers onder de € 7,00 dan lopen de opties waardeloos af en kunnen we weer opnieuw call opties schrijven. Lees meer over het doorrollen van een optie.
 

Bekijk ook deze optiestrategieën: