Aandelen aan toonder


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Er bestaan aandelen aan toonder en op naam. Aan toonder komt in verband met een goede verhandelbaarheid veel voor bij naamloze vennootschappen (NV's).

Zijn de stukken op naam dan staan ze geregistreerd. Er wordt fysiek geen bewijs overhandigd waardoor ze niet vrij verhandelbaar zijn op de effectenbeurs. Om die reden besteden we op daar BeursEffecten dus verder geen aandacht aan.
 

Aandelenbezit tonen

De persoon die toonderaandelen onder zich heeft, en kan laten zien, is de aandeelhouder. Vroeger was dit letterlijk zo, de aandeelhouder kon het papieren aandeel fysiek laten zien. Nu heeft een aandeelhouder de stukken op een effectenrekening (of effectendepot) staan. Dit noemt men een giraal systeem. Alle grote en/of serieuze effectenbeurzen op de wereld, en dus ook Euronext Amsterdam, werken met een dergelijk giraal systeem.

Overigens zijn er nog personen die authentieke aandelen in bezit hebben. Veelal zijn deze weinig tot niets meer waard, maar er zijn aandelen die, zeker voor verzamelaars, een behoorlijke waarde vertegenwoordigen.
 

Andere soorten aandelen:

Lees meer over Beleggen in aandelen