Informatie over aandelen


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Een aandeel vertegenwoordigt (een gedeelte van) het eigendom in een onderneming. De bezitter van een aandeel verkrijgt recht op beperkte zeggenschap in de onderming en recht op dividend (uitkering uit de winst). Een belangrijk gegeven voor uw rendementsdoelstelling.

In het boek Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse legt auteur Robert Baars (oprichter BeursEffecten) onder andere ook uit hoe aandelen veelzijdig ingezet kunnen worden binnen een portefeuille. Een aanrader om breder over beleggen na te (leren) denken.
 

Risicodragend vermogen

Aandelenkapitaal behoort tot het risicodragende vermogen, omdat de aandeelhouder in negatieve situaties zoals faillissement als laatste uit resterende gelden krijgt uitgekeerd. Eerst komen de preferente en dan de concurrerende schuldeisers, dus de vraag is of er nog wat over blijft voor aandeelhouders.
 

Nominale waarde en beurskoers

Een aandeel kent een nominale waarde, dit is de waarde waartegen het aandeel oorspronkelijk is uitgegeven. De beurskoers van het aandeel staat hier daarom los van. Deze wordt bepaald door vraag en aanbod op de effectenbeurs. De beurswaarde kan een veelvoud zijn van de nominale waarde. De nominale waarde kan overigens wijzigen in geval van een (reversed) splitsing van het aandeel.
 

Soorten aandelen

Lees meer informatie over de soorten aandelen die het meest voorkomen, met tot slot enkele extra wetenswaardigheden over aandelenbeleggingen: