Aandeelhoudersvergadering?


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Edwin Wierda

Het is weer de tijd van de aandeelhoudersvergaderingen (ava). Alle beursgenoteerde ondernemingen zijn verplicht om minimaal eens per jaar de aandeelhouders de kans te bieden vragen te stellen aan het management van een onderneming. Het bedrijf stelt hiervoor een datum en plaats vast en nodigt haar aandeelhouders hiervoor uit. Op zo’n vergadering wordt door de directie een toelichting op de behaalde resultaten gegeven en er wordt gestemd over zaken als dividenduitkeringen, benoemingen en beloningen. Na afloop is er veelal een informeel samenzijn met een borrel waarbij bezoekers (aandeelhouders) in een ongedwongen sfeer kunnen napraten met de directeur en de rest van het management.

Elke aandeelhouder, groot of klein, kan een ava gratis bijwonen. Mijn ervaring is dat dit leerzame bijeenkomsten zijn. Je krijgt als belegger een duidelijk(er) beeld van het bedrijf, spreekt met andere beleggers en bij de borrel kun je zomaar in een een-op-een gesprek komen met de bestuurders van de onderneming. Ik heb in loop der jaren verschillende ava’s bezocht en heb op die manier veel bedrijven beter leren kennen.

Toen ik onlangs binnenkwam op een vergadering van een middelgroot bedrijf viel me meteen op dat er weinig mensen aanwezig waren. Dit bevreemde mij. Het is natuurlijk altijd al zo geweest dat de omvang van het bedrijf verband hield met het aantal bezoekers. Maar toch is de animo in algemene zin afgenomen. Terwijl er best wel veel negatieve ontwikkelingen binnen beursgenoteerde bedrijven zijn die in de media kritisch gevolgd en becommentarieerd worden.

Veel particuliere beleggers klagen over informatieachterstand die zij soms hebben over een onderneming en haar beleid. Soms is die klacht gegrond, soms ook niet. Mijn stelling is dat het niet bijwonen van een vergadering een gemiste kans is. Kennis is macht en makkelijk te verkrijgen kennis laten liggen kan geld kosten. Ik adviseer beleggers een keer een vergadering te bezoeken. Het hebben van minimaal 1 aandeel is al voldoende...

Er zijn natuurlijk ook veel beleggers die niet actief met hun effectenportefeuille bezig willen zijn en deze laten beheren. Door ons of door een andere partij. Wij bezoeken voor onze cliënten regelmatig vergaderingen Soms leer/hoor ik wat nieuws, soms ook niet. Maar mijn kennis van het bedrijf is op zo’n dag nog nooit verminderd.
 

Edwin Wierda is directeur van Wierda en Partners Vermogensbeheer te Assen, www.wierdavermogensbeheer.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: